Pénzügy

Törvényt módosítana a Munkástanácsok

A munka törvénykönyve és a közbeszerzési törvény módosítását kezdeményezi a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) annak érdekében, hogy a magyar vállalatokat megvásárló külföldi cégek vegyék figyelembe a munkavállalók véleményét - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

„Sajnos egyre többször tapasztaljuk, hogy az egykor állami tulajdonú, ám időközben külföldi kézbe adott cégnél a magyar munkavállalók csak másodrendű állampolgárnak számítanak” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A szövetség kezdeményezni fogja a munka törvénykönyvének módosítását az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban. Ha ezt nem sikerül elérni, az Európai Bizottsághoz fordul, hogy kezdeményezzen szabálysértési eljárást a magyar kormány ellen. Szerintük a munkavállalók képviselőinek joguk van a tájékoztatáshoz és konzultációhoz, ám ezt az európai irányelvet nem ültették át megfelelően a magyar jogba – írja a napilap alapján az MTI.

Emellett a közbeszerzési törvény módosítását is szeretnék elérni, mert a MOSZ szerint az a jelenlegi formájában nem ad lehetőséget, hogy a munkavállalók életét, egzisztenciáját, alapvető munka- és életkörülményeit érintő kérdésekben legalább véleményezhessék a pályázatra beérkező ajánlatokat a cégek eladásakor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik