Pénzügy

A diákok Angliába mennének

A legújabb trend a magyar fiatalok körében az, hogy a pályaválasztás előtt vagy frissdiplomásként az itthoni álláskeresés helyett inkáb külföldre mennek tanulni vagy dolgozni. A nyelvtudásuk az országos átlag feletti, több mint 90 százalékuk beszél valamilyen szinten angolul.

A Felvételi Információs Szolgálat múlt tanévi felméréséből kiderül: a diákok időt és tapasztalatot, önállóságot és élményeket akarnak nyerni az egyetem megkezdése vagy a munkába állás előtt. A nyelvtudással elvileg már nem lesz gondjuk: a diákok saját bevallása szerint 92 százalékuk tud valamilyen szinten angolul, 20 százalékuk alap-, 57 százalékuk közép-, illetve 15 százalékuk felsőfokon beszéli a nyelvet.

Németül a diákok 64 százaléka tanul, 3 százalékuknak van alap-, 15 százalékuknak közép- és 4 százalékuknak felsőfokú nyelvvizsgája. Franciául a diákok ötöde, olaszul a 15 százalékuk tanul, de elég sokan foglalkoznak a spanyol nyelvvel is.

A katonák itthon maradnának

A rövidtávú külföldi munka a diákok háromnegyedét foglalkoztatja. A lányok 77, a fiúk 69 százaléka dolgozna külföldön néhány hónapot. Leginkább az orvosi és a gazdasági pályára készülők hagynák el az országot, a nemzetvédelmi és katonai pályára készülők viszont inkább maradnának.

A hosszabb, több éves külföldi munkavállalást a fiatalok lényegesen kisebb aránya, alig több mint a fele tervezi. A vidéki diákok 58, a budapestiek 54 százaléka hagyná el hosszabb időre hazánkat külhoni munka miatt. A szakközépiskolások 60, míg a gimnazisták 56 százaléka érzi úgy, hogy szívesen kipróbálná magát más országokban.

Tanulni rövid időre mennének

A pár hónapos külföldi tanulás a válaszadó diákok háromnegyedét – leginkább a tizedik évfolyamosokat – foglalkoztatja. A lányok 77 százaléka, míg a fiúknak csak 68 százaléka tervezi, hogy néhány hónapot külföldön tanuljon. A gimnazisták 77 százaléka menne más országba, míg a szakközépiskolásoknak csak a 66 százaléka. A legaktívabbak a jogi és igazgatási pályára készülők, a legkevésbé a nemzetvédelmi és a katonai pályára készülők motiváltak.

A fiatalok inkább rövid időre terveznek, az összes megkérdezettnek csak a 40 százaléka tanulna évekig külföldön. A budapestiek ebben a kérdéskörben kalandvágyóbbak, 45 százalékuk tervez többéves külföldi tanulást, míg a vidékieknek a 39 százaléka. A művészeti pályára készülőknek csaknem a fele (47 százaléka) elindulna a nagyvilágba, a leendő pedagógusoknak viszont csak a 29 százaléka menne el Magyarországról több évre.

Célországok az EU-ban

Mind a tanulás, mind a munka szempontjából Nagy-Britannia, Németország és Ausztria a legnépszerűbb célország. Az Egyesült Királyságba a diákok 43 százaléka menne tanulni, 39 százaléka dolgozni. Németországot a tanulók 14 százaléka, Ausztriát pedig a válaszadók kevesebb mint egytizede választaná tanulás vagy munka céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik