Pénzügy

Nem mennének külföldre a tanárok

A pedagógusoknak csak öt százaléka tervezi, hogy 1-2 hónapot szakmai gyakorlatként külföldön tanítson, egy-két éves tartózkodásra pedig 3 százalékuk vállalkozna - derül ki Felvételi Információs Szolgálat múlt tanévben készített felméréséből.

A felmérés készítői 267 érettségit adó középiskola 2273 pedagógusát kérdezték meg. A budapesti és vidéki pedagógusok között nincs különbség, s mindkét nem képviselőinek 9-9 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Míg a nők inkább rövidebb távú szakmai gyakorlatban, a férfiak hosszabb távú tartózkodásban gondolkodnak.

A tanítási évek szempontjából aktívabbak a kevesebb tapasztalattal rendelkezők. Minél több év áll valaki mögött, annál kevésbé tervez külföldi munkát. A felmérés szerint a legfeljebb tíz éve tanítók 15 százaléka, a 11-20 éve pályán lévők 8 százaléka, a 21-30 éve tanítók 5 százaléka menne hosszabb-rövidebb időre külföldre.

A külföldre készülők 39 százaléka Nagy-Britanniában, 23 százaléka Németországban próbálná ki magát, 21 százalék Ausztriát részesíti előnyben.

A válaszadó tanárok 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamilyen szinten beszél angolul, németül 45 százalékuk beszél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik