Pénzügy

Feketemunkásokat kerestek a Balatonnál és Ferihegyen

A Balatonnál ellenőrzött munkáltatók 68 százalékánál tapasztaltak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrei.

A Balaton déli partján, zömében vendéglátóhelyeken, üzletekben, kisebb részben építkezéseken végzett több napos ellenőrzések során 145 munkavállaló esetében állapítottak meg valamilyen jogsértést. Az érintettek közül 84 magyar és 4 román állampolgárt feketén foglalkoztattak.

Egy másik, idegenforgalomban ugyancsak érdekelt helyszínen, a Ferihegyi repülőtéren is ellenőriztek a munkaügyi felügyelők, a Repülőtéri Rendőrségi Igazgatósággal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal közösen. Az ellenőrzések a repülőtér területén működő kiszolgáló egységekre, büfékre, éttermekre, illetve építkezésekre terjedtek ki.

Ferihegyen 7 munkáltatónál 19 munkavállalót ellenőriztek. Öt munkavállaló nyilatkozott úgy, hogy nincs munkaszerződése, 2 munkavállalót pedig bejelentés nélkül foglalkoztattak. A munkáltató 9 fő esetében nem vezetetett munkaidő-nyilvántartást a helyszínen.

A szabálytalanul és feketén foglalkoztató munkáltatók mindenképpen magas munkaügyi bírságra számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik