Pénzügy

A kánikula beleugat a munkahelyi öltözködésbe

Az öltözködési szabályokra a cégek külső megítélése miatt van szükség, ám ez általában csak az irodai kollégákra és a vezetőkre vonatkozik. A fizikai munkásoknál viszont – a megkérdezett cégek szerint – a munkabiztonság az első. Sok helyen pedig arra is létezik stratégia, hogy kánikulában hogyan öltözzön fel a dolgozó.

A vállalathoz érkező vevők, beszállítók és magasabb szintű vezetők következtetéseket vonhatnak le az öltözékekből, ez pedig a HR-esek szerint hat a cég megítélésére. A példamutatást főként magasabb szinten követelik meg a cégeknél. Még ahol nincs is egységes öltözködési előírás, azaz „dress code policy”, a közép- és felső vezetők általában ott is hosszú ujjú ingben és nyakkendőben dolgoznak – még a legnagyobb hőség idején is.

Laza üzleti öltözék

A GE-nél egységes öltözködési előírás van, amely meghatározza, hogy mit értenek a „business” és „business casual”– más néven „üzleti’ és „laza üzleti” – öltözéken. Ide sorolható többek között az elegáns, ízléses hosszúnadrág, a szoknya és a ruha, de a tiszta ing vagy blúz, valamint az ápolt megjelenés is szerepel a dokumentumban.

Egy topmenedzser kánikulában is üzleti ölötzékben dolgozik (fotó: sxc.hu)

Egy topmenedzser kánikulában is üzleti ölötzékben dolgozik (fotó: sxc.hu)

Más cégeknél azonban nincs kódex a megfelelő ruházatról. Írásos „policy” az SAP Hungary Kft.-nél sincs, ellentétben az amerikai leányvállalatukkal, ahol viszont van – tudta meg a FigyelőNet Horváth Krisztinától, az SAP Field területének HR-vezetőjétől. Semmit nem tiltanak meg a dolgozóknak, mindenkinek a saját, és ezzel együtt a cég érdeke is, hogy az ügyfél előtt mindig elegánsan, zakóban és nyakkendőben jelenjenek meg. „A professzionalizmust így is tükröznünk kell.”

Az Atel Csepeli Vállalatcsoport HR-vezetője, Hajdu Krisztina ehhez hozzátette: cégüknél nincs részleteiben megfogalmazott, egységes öltözködési szabályzat. Ezt egyfelől a kis létszámmal magyarázza, hiszen a vállalatnál száz főnél kevesebben dolgoznak; másfelől pedig azzal, hogy a cég három telephelye közül kettő tulajdonképpen erőmű. De a cég értékesítői, amikor ügyfélnél vannak, ugyanolyan üzleti öltözetet viselnek kánikula idején is, mint más, kellemesebb időjárási körülmények között. Amikor viszont nincsen találkozó, és az irodában lezserebben dolgoznak, például nyugodtan elindulhatnak farmerban is a munkahelyükre.

Minden péntek „jeans day”

A központi irodával azonban az Atelnél is más a helyzet. Bár nagyfokú rugalmasságot tanúsít a vállalat az öltözködés terén, Hajdu Krisztina a legerősebb befolyásoló tényezőnek a kialakult szokásokat és az egyéni értékrendeket nevezte meg. „Felső és középvezetőink elegáns, üzleti öltözékben járnak dolgozni. Munkájuk, napi menetrendjük meg is kívánja ezt, hiszen rendszeresen vesznek részt tárgyalásokon. A cég női dolgozói számára nem követeljük meg a kosztümöt, általában a konszolidált szoknya-blúz, nadrág-blúz kombináció dívik” – mondta.

Az Atel a munkatársai öltözködésében is jelzik, hogy a hét a vége felé tendál. Ennek pregnáns megnyilvánulása, hogy minden péntek – kivéve persze a tárgyalásos napokat – farmeres nap, azaz „jeans day” az irodában. Ekkor kicsit lazábban, de mégis sportosan-elegánsan jelennek meg a dolgozók.

A GE-nél egyazon szabályok vonatkoznak az öltözködéssel kapcsolatban a vezetőkre és a beosztottakra is. Természetesen a vezetői példamutatás úgy a ruházkodás terén, mint minden más kérdésben is elvárás náluk, ezért ők nem engedhetnek meg túlzott lazaságot.

A légkondi megoldja?

Az SAP irodái és a GE irodaépülete is légkondicionált, ezért a legnagyobb kánikulában is kellemes hőmérsékletet biztosít a dolgozóknak. Így ezen cégek szerint a szellemi munkát végzőknek nincs okuk arra, hogy „túlságosan nyáriasan” öltözzenek.

A nyári meleg máshol viszont felülír néhány szokást, beidegződést: a kollégák az Atelnál 30 fok feletti hőmérsékletnél a saját érdekeiket helyezik előtérbe, megjelennek a rövid ujjú ingek, a rövidebb, ám még mindig konszolidált szoknyák és blúzok. Hogy mindez a férfikollégákból mit vált ki, arról nem készült még felmérés. Hajdu Krisztina nevetve teszi hozzá: „Emlékszem, egyszer az egyik farmeros napunkon a 15 irodai kollégából – egymás tudta nélkül – majdnem mindenki hasonló színű felsőben és farmerban jelent meg. Még a fiúk is… Hát, így épül a csapat nálunk!”

A fizikai munkás védelméért

Rövidnadrágban vezetnek

Néhány évvel ezelőtt az egyik Volán társaság vezetősége előírta, hogy kánikulában is kötelező az egyenruha – azaz a hosszúnadrág – a sofőröknek.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint már nagyon régóta nem érkezett hasonló panasz hozzájuk, hiszen a legnagyobb melegben a sofőrök már viselhetnek rövidnadrágot is.

A veresegyházi GE-gyár területén a fizikai munkát végző dolgozók számára a munkabiztonság, illetve az egészségvédelem szempontjából van szükség az előírt munkaruha használatára. A gyárépületben a dolgozók nem vehetik le munkásruhát, de az épületben ventilátorok működnek, és a cég megpróbálja a lehető legnagyobb fokú szellőzést biztosítani.

Az Atel erőműveinek alkalmazottai az adott műszaki, illetve üzemeltetési feladatok ellátása közben kötelezően az évszaknak megfelelő munka- és védőruhát viselnek. „A valóságban ezek az öltözékek nem a sztárdivattervezők műhelyeiből kerülnek ki, de a cég úgy választja meg őket, hogy a feladatuknak maximálisan megfeleljenek: garantált biztonságot és kitűnő komfortérzetet nyújtsanak a viselőiknek” – mondta a HR-vezető.

Kutya meleg van!

A kánikula szó a nagy nyári hőséget jelenti, amikor „kutya” meleg van. A latin eredetű szó töve a canis, amely kutyát jelent. A hőséget azonban nem a magyar szólás miatt kötik a kutyához, hanem mert az ókori római csillagászok megfigyelték, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga – a Szíriusz, amelyet neveznek Suthisnak, Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is – a nyár közepén egyszerre kel fel a nappal. Ők úgy vélték, hogy a Szíriusz (amely a mitológiai vadász, Orion kutyájáról kapta a nevét) okozza a meleget. (Forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik