Pénzügy

Szlovákia hazarendeli a munkásait

Szlovákiában munkaerőhiány mutatkozik a gazdasági növekedés miatt, ezért a kormány állásbörzével akarja hazacsalogatni azokat, akik külföldön vállalnak munkát. Emellett más országokból származó vendégmunkásokat is toboroznának.

A szlovák munkaügyi és szociális tárca egy tervezetet készül előterjeszteni szerdán, amelynek nyomán 2015-ig olyan mozgó információs központokat és állásbörzéket működtetne néhány külföldi országban, amelyek az idegenben dolgozó szlovákokat csábítanák haza – írja az MTI.

Északi szomszédunk tervei között szerepel a más országbeli munkaerő bevonzása is. Ehhez a határon túli szlovák szervezetek segítségét vennék igénybe.

110 ezren élnek Csehországban

A legtöbb szlovák állampolgárságú munkavállalót Szlovákia egykori szövetséges társállamában, a szomszédos Csehországban jegyzik, a számuk 2007 végén mintegy 110 ezer volt.

Az Egyesült Királyság a sorban a második: a szigetországban 79 ezerre teszik a szlovák munkavállalók számát. Írországban is szép számban, 33 ezren dolgoznak, és az ott munkát vállalók 6,5 százalékát teszik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik