Pénzügy

Terrorizmussal vádolták a szakszervezeteket

Bűnözőnek, terroristának nevezte a sztrájkok miatt a magyar szakszervezeteket az ILO éves közgyűlésén Szirmai Péter, a VOSZ társelnöke. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén először az emiatti felháborodásé volt a főszerep, utána tárgyaltak csak a segélyezési rendszerről és az EU munkahét-módosítási tervezetéről.

Felháborító és Magyarországot lejárató volt Szirmai Péter felszólalása Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves közgyűlésén, amelyben a sztrájkokra és a még elégséges szolgáltatásokra utalva terrorizmussal, erőszakkal és bűnözéssel kacérkodónak nevezte a magyar szakszervezeteket – mondta Horváth Lajos, a Liga Szakszervezetek alelnöke az OÉT-en.

A munkáltatói oldal addig nem kívánt hozzászólni a témához, amíg nem tudják pontosan, mi is hangzott el valójában – írja az MTI.

Téma volt a „segély helyett munkát” is

A szakszervezetek kíváncsiak voltak, mi a kormány véleménye azokról az önkormányzati rendeletekről, amelyek a rendszeres szociális segély feltételeként írják elő a közmunkát. Az érdekképviseletek szerint ezekhez a rendeletekhez a kormány „Út a munkához” programja adott alapot. A szakszervezetek szerint ez a kényszermunkához hasonló forma nem jelent megoldást a problémára, a rendszeres szociális segélyben részesülők foglalkoztatására.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára válaszában azt hangsúlyozta, hogy a programban további egyeztetéseket tartanak szükségesnek, és az önkormányzati rendeleteket nem a jelenleg hatályos foglalkoztatási jogszabályok alapján hozták.

Az OÉT egy harmadik aktuális kérdést is megvitatott. Foglalkoztak az Európai Unió miniszteri tanácsának a munkaidő-irányelvre vonatkozó, napokban hozott döntésével. A munkahét hatvanórásra növeléséről a FigyelőNet egy korábbi cikkében már beszámolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik