Pénzügy

Kiss Péter: jó szakképzéssel nőhet a foglalkoztatottság

Magyarországon 7 százalékponttal, azaz a 64-65 százalékos uniós átlagra nőhetne a foglalkoztatottsági szint a kancelláriaminiszter szerint, ha a munkaerőpiac igényeinek megfelelő képzettségű és számú szakember állna rendelkezésre.

Kiss Péter elmondta, hogy az aktív korúak körében mintegy kétmillió a képzettség nélküliek száma, közülük egymillióan 50 év alattiak. Elhelyezkedési esélyük 25-27 százalékosra tehető – adta hírül az MTI a MÁV Zrt. Baross Gábor Oktatási Központjában tartott szakképzési konferenciájáról.

A szakképzés szabályozását az utóbbi időben a gazdaság munkaerő-piaci igényeinek figyelembevételével próbálták megváltoztatni. Kiss Péter szerint a Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK-ek) garantálhatják, hogy a gazdaság igénye és a szakképzés találkozzon.

Fejlődést várnak az EU-pénzektől

A miniszter példaként említette az európai uniós forrásokból megvalósított szakképzési fejlesztéseket, amelyektől a szakképző intézeteknél olyan szintű fejlődést várnak, mint amilyet a korábbi években a szakközépiskolák számára hozott a világbanki fejlesztés.

A konferencián Zsoldos Marianna, a MÁV HR igazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat oktatási központjának képzése piacképes tudást nyújt, és illeszkedik a szakképzési rendszerbe. Emellett elmondta, hogy a cégük azt vallja: a munkaadó felelőssége is, hogy milyen képzésben részesíti munkavállalóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik