Pénzügy

Ezer tanár vesztheti állását

Ezer pedagógus veszítheti el állását a nyáron a normatív finanszírozás csökkenése miatt - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pénteken Budapesten.

Az érdekvédő sajtótájékoztatóján osztályzat helyett szöveges értékelést adott az oktatási kormányzat 2007/2008-as tanévbeli tevékenységéről.

Az oktatási kormányzat felzárkóztatásra szorul, elégtelen a közoktatás dolgozóinak megbecsülése – mondta. A kabinet olyan szabályokat alkotott, amelyek következtében eddig több mint tízezer álláshely szűnt meg, a megmaradókra háruló terhek pedig növekedtek, miközben csökkentek a reálbérek – fűzte hozzá.

Elégtelen finanszírozás

Kerpen Gábor bírálta az oktatási kormányzatot azért is, mert – mint mondta – intézkedéseinek következményeiért másra hárítja a felelősséget. A kabinet azt állítja: “nem mi zárunk be iskolákat, nem mi bocsátunk el pedagógusokat”, holott mindezek egyértelműen a kormányzati intézkedések hatására, az elégtelen finanszírozás miatt következnek be – fűzte hozzá. Mint rámutatott, a kormány intézkedései miatt romlik a közoktatási feladatellátás minősége: növekednek az osztálylétszámok, intézményeket zárnak be.

A szakszervezeti elnök kitért arra, hogy 2007. májusa és szeptembere között 626 állami közoktatási intézmény szűnt meg. Továbbra is fennáll tehát – mondta -, hogy az állam kivonul az óvoda, az általános és középiskolák fenntartásából.

“Lassú és kiegyensúlyozatlan”

A PDSZ elnöke szólt arról is, hogy az oktatási tárca nem méri fel döntései következményeit. Bár a problémaérzékenysége általában jónak mondható, de a probléma kezelése sok esetben lassú és kiegyensúlyozatlan. Különösen igaznak tartotta ezt az iskolai erőszak kezelésére, amelynél a felelősséget az intézményekre és a pedagógusokra hárítják. Nincsenek tekintettel arra, hogy ezzel, valamint a szülői és diákjogok további hangsúlyozásával a problémát tovább mélyítik – vélte.
Kerpen Gábor szerint nem megfelelő az integrált oktatás finanszírozása sem.

A kormány nem garantálta sem a szakmai, sem az anyagi feltételeit egy jobb minőségű közoktatásnak – vont mérleget Kerpen Gábor a tanév végén a szaktárca tevékenységéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik