Pénzügy

Egyre csökken az állások száma

3300-zal, csaknem 10 százalékkal lett kevesebb a munkaügyi központokban az állások száma április és május között. A pályakezdők száma is csökkent, és kevesebb álláskereső regisztráltatta magát az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. Továbbra is az ország keleti részén van a legtöbb munkanélküli, a segélyesek száma pedig egy év alatt csaknem 16 ezerrel nőtt.

Májusban 60 és fél ezer álláshelyet kínáltak a munkaügyi központok az álláskeresőknek. Ennek több mint a fele (32 935) volt frissen bejelentett munkáltatói igény, a többi az előző hónapról maradt. A tárgyhó végéig 25,9 ezer helyre nem találtak embert. A legtöbb munkalehetőséget Közép-Magyarországon (11,6 ezret) és Dél-Alföldön (10,6 ezret) kínáltak.

9,6 százalék a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva, a munkavállalási korú népességnek pedig a 6,4 százaléka nem dolgozott május végén. Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön 17 százalék körüli a munkanélküliek aránya, míg Közép-Magyarországon csak 3,6 százalék. Továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye „vezet”: az emberek 21,7-a keres állást.

A nem pályakezdő álláskeresők utolsó munkahelye legnagyobb arányban a nem anyagi szolgáltatásokban volt (39,5 százalék). További 22,5 százalékuk az ipar, és 14,2 százalékuk a kereskedelem és vendéglátás területéről vesztette el állását.

Kevesebb álláskereső regisztrál

A májusi zárónapon 424,5 ezer nyilvántartott álláskereső volt az ÁFSZ nyilvántartásában. Ez az előző hónaphoz képest 18 300-zal fős (4,1 százalékkal) kevesebb. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban 11 300 fős, csaknem 3 százalékos növekedést regisztráltak. A február óta tartó csökkenés a kedvező szezonális hatások érvényesülésével hozható összefüggésbe, melyet a szezonális ágazatok – a nyári idénymunkák – növekvő munkaerő-kereslete jelez. A nyilvántartásba májusban 39,1 ezer fő lépett be, ami mérsékelten (2,4 százalékkal) alacsonyabb az áprilisban belépők számánál.

Minden régióban és megyében csökkent az álláskeresők száma. Nyugat-Dunántúlon és Közép-Dunántúlon stagnált a számuk, míg Észak-Alföldön viszont kedvezőtlenebb dinamika érvényesült, 6 százalékkal nőtt egy év alatt az álláskeresők száma.

Több nő van munka nélkül

A férfiak létszáma egy hónap alatt 11 800-zal csökkent, míg a nők csak 6600-zal lettek kevesebben. Ennek az az oka, hogy a szezonális ágazatokban nagyobb arányban fogalakoztatják az „erősebb nemet”. A pályakezdő álláskeresők száma is csökkent az előző hónaphoz képest, a zárónapon 36,3 ezren voltak, és 3,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Az egy évnél hosszabb ideje folyamatosan a nyilvántartásban szereplők – azaz a tartósan munkanélküliek – száma csökkent a tárgyhónapban, azonban egy év alatti 22 százalékkal lettek többen. Az arányuk az összes nyilvántartott álláskeresőhöz viszonyítva 33 százalék.

Nő a segélyezettek száma

A tárgyhónapban 117,7 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra. Nagyobb részük, csaknem 80 százalékuk járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 148,9 ezer fő részesült rendszeres szociális segélyben. Számuk növekvő tendenciájú: egy év alatt 15,8 ezer fővel lettek többen. Májusban az összes nyilvántartott álláskereső több mint harmada nem kapott semmilyen ellátást.

Márciusban összességében 67,1 ezer fő vett részt valamilyen aktív foglalkoztatáspolitikai eszközben, ez a létszám jelentősen, 31,1 százalékkal meghaladja a februári létszámot. A legtöbben továbbra is bér- és járulék jellegű támogatásokat kapnak (27,2 ezren), képzésben 14,5 ezren vesznek részt, 12,7 ezren pedig közhasznú munkát végeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik