Pénzügy

Tévésorozattal szólnak a munkanélküliekhez

Az élethosszig tartó tanulás, a felnőttképzés, a szakképzés érdekességeit, lehetőségeit mutatja be a Duna Televízió új ismeretterjesztő sorozata. Lassanként a döntéshozók és a képzők is felismerték, hogy kedvezményekkel, reklámmal kell népszerűsíteni a tanulást. A MindenTanulás című műsor ennek az egyik eszköze.

A MindenTanulás sorozat célja, hogy tájékoztassa hazánk felnőtt lakosságát az egész életen át tartó tanulás és a felnőttképzés fontosságáról. A műsort életre hívó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet igazgatóhelyettese, Zachár László kifejtette, hogy a folyamatos szakmai fejlődés és az átképzés nemcsak az egyének boldogulásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem az ország versenyképességének szempontjából is fontos.

A műsorban minden alkalommal egy szakember előadását hallhatják az érdeklődők, majd a meghívottak egy kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az éppen aktuális témát, és cégvezetőkkel készített riportokkal, rövidfilmekkel fűszerezik a stúdióbeszélgetést.

Bemutatták a támogatási rendszert

A legutóbbi adásban a munkanélkülieknek szóló programokról beszélgettek. Szó esett a hiányszakmákról, a képzésekről, a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépésének segítéséről, a komplex, személyre szabott szolgáltatásokról és támogatásokról.

„Évente 80-100 ezer embert közvetlenül és nagymértékben támogatunk annak érdekében, hogy szakképzettséget szerezzenek, vagy be tudják fejezni alap-, illetve középfokú tanulmányaikat” – mondta Soós Adrianna, a Foglalkoztatás és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese a műsorban.

A MindenTanulásban elhangzottak szerint ma Magyarországon több mint 100 ezer olyan ember él, aki nem fejezte be a nyolc általánost, és közel kétmillióan vannak, akik nem rendelkeznek semmilyen szakképesítéssel. Bár a hiányszakmák listája régiónként változik, általánosan a legtöbb fizikai munka – mint például az építőipari vagy forgácsoló szakmák mindegyike – ide sorolható.

A neten is követhető

A sorozat a Duna Televízió I-es és II-es csatornáján kedden és csütörtökön látható. Aki lemaradt egy-egy epizódról, a műsor weboldalán megnézheti és letöltheti az eddigi témákhoz kapcsolódó előadásokat, filmeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik