Pénzügy

Szabadon dolgozhatunk Franciaországban

Franciaország teljesen megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz ország munkavállalói előtt – jelenti be szerdán Nicolas Sarkozy francia elnök.

A korlátozások eredetileg 2009. május 1-jéig éltek volna, de Sarkozy – az új tagállamok felé megkezdett nyitás újabb gesztusaként – a július 1-jén kezdődő francia EU-elnökség alatt felszabadítja a francia mukaerőpiacot.

A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária munkavállalói számára azonban még megmaradnak a korlátozások – értesült a Les Échos című párizsi napilap.

Fokozatosan nyitottak

A 2004. évi EU-bővítést követően a régi tagállamoknak módjuk volt arra, hogy átmenetileg ne biztosítsák a közösségi alapjogok egyikét, a szabad munkavállalást. Erre hétéves átmeneti időszak állt rendelkezésükre 2 + 3 + 2 éves felosztásban. Az egyes részidőszakokat követően egyre alaposabb indoklással lehet csak fenntartani a korlátozást.

Korábban Franciaország is megkövetelte a munkavállalási engedélyt, két évvel ezelőtt azonban már 61 szakmában könnyített eljárással adta ki, néhány hónappal ezelőtt pedig tovább könnyítette az új tagállamokból érkezők munkavállalását.

A diákok és kutatók eddig is szabadon vállalhattak munkát a galloknál, és külön egyezmény alapján gyakornokok is dolgozhattak Franciaországban a szakmai, nyelvi továbbképzés érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik