Pénzügy

Európai hakni a munkavállalásért

Rendhagyó roadshow-ra indulnak május elején a külföldi EURES-tanácsadók Magyarország nagyvárosaiba. Az érdeklődőknek megpróbálnak hiteles tájékoztatást adni az osztrák, a német, illetve a holland élet- és munkakörülményekről.

Az országos roadshow – amelyet a magyarországi EURES-hálózat szervez – május 5-8. között hat vidéki nagyvárosban és Budapesten kampányol a külföldi munkavégzés mellett. Az álláslehetőségeken túl kiemelt figyelmet fordítanak a munkavállalási szakemberek arra, hogy a magyar jelentkezők felkészülten érkezzenek a fogadóországokba.

Némettudás előnyben

Az egyes állomásokon a tanácsadók tájékoztatják majd az érdeklődőket arról is, hogy Ausztriában, Németországban és Hollandiában hogyan vállalhatnak munkát. Ám arról is pontos információkat kaphatnak, hogy milyenek idegenben az életkörülmények, a dolgozó családját, gyerekeit mi várja, ha nekivágnak egy külföldi munkával fűszerezett „kalandnak”.

A becslések szerint Németországban, Ausztriában és Hollandiában évente több ezer magyar dolgozó helyezkedik el. Az EURES-tanácsadók tapasztatai szerint azonban ezeknek a munkaviszonyoknak csaknem a negyede meghiúsul amiatt, hogy az állást vállalók nem ismerik az adott országot.

A roadshow keretében elhangzó előadásokon a tanácsadók felhívják majd a figyelmet a leggyakoribb problémákra. Egyebek között a munkavállalókat figyelmeztetik, hogy hazatérésük előtt mindenképpen szerezzék be a külföldi munka- és egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumaikat, ismertetik majd a munkavállalási engedélyek fajtáit, és kitérnek az adózási tudnivalókra is.

Megismerhető különbségek

A rendezvénysorozat fő célja, hogy az ezen országokban elhelyezkedőket felkészítse a leggyakrabban előforduló, a munkavállaláshoz kapcsolódó nehézségekre – mint például a munkaszerződés értelmezése, lakás- vagy iskolakeresés, de a kulturális különbségekről is szó lesz. Praktikus életvezetési tanácsokkal is segítik majd a látogatókat: a tanácsadók szerint a külföldön munkát vállalóknak érdemes még Magyarországon lefordíttatniuk bizonyítványaikat és a munkavállalási engedélyhez szükséges dokumentumaikat.

A roadshow helyszínei

– május 5., 16.30 órakor: Pécs (Hotel Palatinus) és Szeged (Tanulmányi és Információs Központ)
– május 6., 16.30 órakor: Zalaegerszeg (Munkaügyi Központ, Mártírok utca) és Debrecen (Munkaügyi Központ, Piac utca)
– május 7., 16.30 órakor: Várpalota (Nagy Gyula Galéria) és Miskolc (Tudomány és Technika Háza)
– május 8., 18 órakor: Budapest (ELTE, Gólyavár)

További információ a magyar EURES honlapján olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik