Pénzügy

A 45 felettieké a jövő az álláspiacon

A német cégek rájöttek arra, hogy 45 évnél idősebb dolgozókat kell foglalkoztatniuk, ha nem akarják, hogy az egyre öregedő népesség miatt elveszítsék a gazdasági előnyüket. Hazánkban is indultak már civil és kormányzati kezdeményezések, ám a cégek toborzási gyakorlatában ez még nem látszik.

A nagy német vállalatok – például a BASF és a BMW – nemrég beindított programjukban a termelés egy részét például idősebbekre bízzák. Kifejezetten azoknak kínálnak munkát, akiket eddig mellőztek a munkaerőpiacon. Olyan helyzeteket próbálnak kialakítani a vállalatok, ahol a dolgozók átlagos életkora 47 év, és ehhez igazítják a munkatempót, a körülményeket, gyógytornával szakítják meg a munkát, illetve az étrendet is könnyebbé, egészségesebbé teszik a kantinban.

Az álláshirdetéseket nem bizonyos kor alattiak, hanem 45 év fölöttiekre célozzák, és a kísérletek azt bizonyítják, hogy jobb a termelékenységi mutató az idősebb emberek környezetében, mint a fiataloknál.

A magyarok még nem lépnek

A Nestlénél több nyugdíjas területi képviselő is dolgozik – akik nagyon lelkesek és aktívak –, a cég azonban a toborzásokon inkább a pályakezdőket keresi. Fekete Balázs toborzási szakember a FigyelőNetnek elmondta, hogy a vállalatnál a nemek és az életkor szerinti „vegyes csapatokat” részesítik előnyben. „A tapasztalat így friss, fiatal lendülettel párosul. Sajnos az idősek alkalmazásának több akadálya is van, például a nyelvtudás vagy a mobilitás hiánya. Persze nem szabad általánosítani, de gyakran ez a tapasztalat” – tette hozzá. A Nestlé is belátja, hogy az elöregedő európai népesség, a csökkenő születésszám miatt a jövő munkaereje a 45 év felettiek közül kerül ki, így ennek alapján módosítja toborzási stratégiáját is.

A zömmel fiatalokat alkalmazó Audi Hungariánál a dolgozók átlagéletkora a 35 évet sem éri el. A vállalatvezetés szerint azonban az idősebb szakemberek tudása, tapasztalata is szükséges. Czechmeister Mónika, a cég sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, náluk – mint egy német konszern tagjánál – foglalkoznak az idősödő munkaerő kérdésével, első lépésként a saját nyugdíjazási rendszerüket alakították ki.

Az idős dolgozó hátrányos helyzetű

A foglalkoztatási törvény értelmében januártól támogatást kapnak azok a munkáltatók, akik 50 év feletti munkavállalókat alkalmaznak. Az Európai Unió rendelkezései szerint ezek az emberek hátrányos helyzetűnek minősülnek. Ezért ha időseket alkalmaz a munkaadó, egy évig a bér- és járulékköltség felére támogatást kap. Az 50 feletti dolgozókat más jogszabályok is védik, például magasabb bérminimumra, 68 750 forintra jogosultak.

Azok a munkáltatók, akik 50 év feletti munkavállalókat alkalmaznak, kedvezményeket is igénybe vehetnek. Kiemelt járulékkedvezményt biztosít az őket foglalkoztató vállalkozásoknak a START-EXTRA program, amellyel a cégek az első évben mentesülnek a tb-járulék fizetése alól, és a második évben is csak a 15 százalékát kell fizetniük.

Segítség a 45 év feletti korosztálynak

A Szenior Foglalkoztatási Szövetség célja a 45 év feletti korosztály foglalkoztatásának javítása. Igyekeznek megszüntetni a sokuk életét megkeserítő hátrányos diszkriminációt. 130 ezer regisztrált állástalan tartozik ehhez a korosztályhoz a munkaügyi központok adatai szerint, a lakosság körében azonban a számuk meghaladja a 2 milliót.
A szövetség a Munkaerő-piaci Alapból, illetve az európai uniós pályázatokból finanszírozza a képzéseit és a tanácsadásait, a klubhálózatuk kialakítását, de emellett díjjal is kedveskednek annak a vállalatnak, amely idősebbeket foglalkoztat. A 45-50 feletti korosztály foglalkoztatását elősegítő szövetségeknek nagy hagyományuk van a nyugati társadalmakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik