Pénzügy

Visszaélnek az alkalmi munkavállalói könyvvel

A múlt évben csaknem egymillió alkalmi munkavállalói könyv volt érvényben, kétszer annyi, mint 2006-ban. A munkaügyi ellenőrzések eredménye, hogy egyre többen próbálják legalizálni ilyen módon a munkavállalásukat – gyakran félig-meddig feketén dolgozva, kijátszva a törvényt.

Egyre többen váltják ki a könyvet a munkaviszonyban állók közül is, ennek az az oka, hogy sok munkaadó a kedvezőbb járulékfizetést jelentő alkalmi foglalkoztatássá alakítja át a normál munkaviszonyt – derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal összesítéséből. A bejelentett állandó munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik, majd a dolgozó regisztráltatja magát álláskeresőként, álláskeresési járadékot, segélyt igényel, illetve alkalmi munkavállalói könyvet vált ki, és ezzel foglalkoztatják tovább.

Egyre több van forgalomban

A munkáltatónak azért térül meg így dolgoztatni az „embereit”, mert az alkalmi munkavállalói könyvet csak a munkaügyi ellenőrzések esetén. Az ellenőrzéskor gyorsan beírják az adatokat, beragasztják a közteherjegyet – így próbálják meg legalizálni a foglalkoztatást. Az ellenőr kérdésére azt állítják a munkaadók, hogy csak egy-két napja dolgoznak náluk az alkalmi munkavállalók, miközben valójában folyamatos munkát végeznek.

A könyvek magas száma – 936 ezer – részben annak köszönhető, hogy az igazolvány már nemcsak a kiállítás évében használható, hanem folyamatosan. Ám az alkalmi munkavállalói könyvek nagyszámú, nem az eredeti rendeltetés szerinti felhasználása miatt, a szaktárcánál már dolgoznak a foglalkoztatási forma szabályainak módosításán. A tervek szerint megszűnne az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH felé egy bejelentéssel legalizálná. Ez alapján kapnának majd a jövőben nyugdíjat és álláskeresési járadékot az alkalmi munkavállalók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik