Pénzügy

Szótár az európai önéletrajzhoz

admin
admin

2008. 04. 03. 16:24

A képességek és kompetenciák európai szótára az önéletrajzírásban segít az álláskeresőknek. Az interneten keresztül elérhető fordítóprogram az egyes szakmákra vonatkozó sajátosságokat, szakmacsoportokat, munkaterületeket megadja mind a hét résztvevő ország nyelvén. Persze nyelvtudás nélkül mit sem ér az egész.

A Disco-projekt célja az átjárható európai munkaerőpiac és képzési rendszer létrehozása volt. A fejlesztésben hét tagállam vett részt, éppen ezért a gyűjtemény a magyar mellett angol, német, cseh, francia, litván vagy svéd nyelven is elérhető.

A képességek és kompetenciák európai szótára (European Dictionary of Skills and Competencies) eredményeit hazánkban a Foglalkozatási Szociális Hivatal kíséri figyelemmel, részt vesz a tesztelésben, a véleményezésében, ám az elkészítésében tevékeny szerepet nem vállalt. Az anyagi támogatást az Európai Unió Leonardo da Vinci-programja nyújtotta.

A szótár gyors és könnyen kezelhető eszközei segítenek az európai önéletrajz – és egyéb kapcsolódó dokumentumok – összeállításában és lefordításában, de könnyebben kitölthetők ,elkészíthetők vele az idegen nyelvű jelentkezési lapok, dokumentumok is. A más nyelven megjelent álláshirdetések értelmezése mellett fontos segédlet lehet a munkaüggyel és az oktatással kapcsolatos anyagok fordításában.

Változatok CV-re

A szótárban nemcsak az egyes szavakat lehet hét nyelven olvasni, hanem a kifejezéseket és a szövegkörnyezetben való megjelenést is láthatják az érdeklődők. Például ha annyit írunk be a mezőbe, hogy „elad”, akkor az eladó szó mellett az eladáshelyi menedszment, a biztosítási statisztika és a vállalat értékesítése kifejezés is megjelenik idegen nyelven.

Az olvasók az adatlapon megismerhetik a kiválasztott kifejezéshez kapcsolódó szinonimákat, leírásokat és definíciókat. Személyes profil is kialakítható a felületen, ahol összegyűjthetők azok a kifejezések, amelyek az európai önéletrajz írásakor szükségesek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.