Pénzügy

A munkát terhelő adók nálunk a legmagasabbak

Magyarországon messze a legmagasabb a visegrádi országok között a munkát terhelő adók GDP-hez viszonyított aránya – derült ki egy közelmúltban tartott budapesti nemzetközi szakszervezeti tanácskozáson.

Hazánkban a munkát a GDP 19,6 százalékát kitevő adók terhelték, miközben Szlovákiában ez 12,6, Lengyelországban 14, Csehországban 17,8 százalék volt. Valamennyi országban a munkát terhelő összes járulékot, adót figyelembe veszik, tehát a társadalombiztosítási és egyéb járulékokat, valamint a személyi jövedelemadót is – ismertette Novák Tamás, a Világgazdasági Kutató Intézet kutatásvezetője a visegrádi országok szakszervezeti vezetőinek találkozóján. Az összehasonlító adatok a 2005-ös és a korábbi évek statisztikáján alapulnak – áll az MTI cikkében.

Az összes járulék és adóterhelés is Magyarországon volt a legmagasabb, a GDP százalékában Szlovákiában 29,3, Lengyelországban 34,2, Csehországban 36,3 százalék, míg Magyarországon 38,5 százalék. A járulékok és az adók összességéből, azaz az összes adóterhelésből a társadalombiztosítási járulék aránya nálunk volt a legalacsonyabb, 35,3 százalék. Ugyanez Szlovákiában 36,9, Lengyelországban 40, Csehországban pedig 41,5 százalék.

A személyi jövedelemadó (szja) szerepe ugyanakkor Magyarországon kiemelkedő. Az szja az összes járulékok és adók 9,4 százalékát adta Szlovákiában, 11,5 százalékát Lengyelországban, 12,8 százalékát Csehországban és 17,1 százalékát Magyarországon.

A tőkejövedelmet terhelő – tehát az osztalék- és a tőkenyereség-jellegű – adók viszont hazánkban messze a legkisebbek. Ez a GDP százalékában csupán 4,5 százalék, miközben Szlovákiában 4,8, Csehországban 7,1, Lengyelországban viszont 8,4 százalék volt. A korábbi éveket is elemezve kiderül, hogy 4 százalék alá csak Magyarország ment a tőkejövedelmet terhelő adókban, 1995-ben például 3,5 százalék volt ez a terhelés, 1996-ban, 1997-ben 3,6-3,6 százalék. Szlovákiában például 1995-ben 9,5 százalék volt ez az elvonás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik