Pénzügy

Füstmentes munkahely a köztévé

Mától nem lehet dohányozni a Magyar Televízió épületeiben, sem vidéken, sem Budapesten. Bár jogszabály nem kötelezi erre a köztévét, az MTV vezetői és a szakszervezetek a nemdohányzók fokozott védelme mellett döntöttek.

Április első napjától füstmentes munkahely lett a Magyar Televízió. A dohányzók ezután csak az épületeken kívül, a bejáratnál, illetve a Szabadság téri székház teraszán gyújthatnak rá. A döntés a munkatársak egészségét szolgálja, csakúgy, mint az eddig megszervezett, ingyenes szemészeti, fogászati és allergológiai szűrővizsgálatok.

A nemdohányzó munkahellyé minősítést a törvényi előírásnak megfelelően a Kollektív Szerződés módosítása előzte meg. A Televíziós Dolgozók Szakszervezete, a Televíziós Műsorgyártók Érdekvédelmi Szervezete, valamint a Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezet egyaránt jóváhagyta a döntést, amely a február 7-ei megállapodást követően, 2008. április 1-jétől lépett hatályba.

„A leteszem a cigit című műsorsorozattal már felvállaltuk, hogy példát mutatunk. És ezt nem csak a képernyőn tesszük meg. Mivel naponta 8-10 órát a munkahelyünkön töltünk, a nemdohányzókat leghatékonyabban az védi, ha ez idő alatt sem kényszerülnek arra, hogy belélegezzék a füstöt” – mondta Medveczky Balázs, az MTV alelnöke.

Alkotmányos jog az egészség

Az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot az alkotmány mindenkinek biztosítja, a nemdohányzók védelmét ezenkívül törvény is szabályozza. A köztévében eddig is csak a kijelölt helyeken lehetett rágyújtani, de megfelelő mennyiségű zárt dohányzó helyiség kialakítására, illetve azokban a teljes légcsere megoldására nem volt lehetőség. Az új gyártóbázis épületeiben sem lehet majd cigarettázni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik