Pénzügy

A munkahelyen is aktív a „Nagy Testvér”

Egyre gyakrabban figyelik meg alkalmazottaikat a vállalatok idehaza is. Bár ez Magyarországon még korántsem annyira elterjedt, mint tőlünk nyugatabbra, botrányok eddig is voltak – írta a Világgazdaság.

Mára elsősorban a virtuális világban végzett megfigyelések kerültek a középpontba, így az elektronikus levelezésé, valamint az internethasználaté. Ugyanakkor a régi módszereket is alkalmazzák a vállalkozások, így a telefonhívások nyomon követését vagy a kamerás ellenőrzést.

Leggyakrabban a költségek csökkentése miatt merül fel az alkalmazottak telefonhívásainak és internet-hozzáférésének korlátozása vagy ellenőrzése. Míg néhány éve az internethasználat viszonylag magas költségei indokolták az ellenőrzést, addig napjainkban inkább a dolgozók idejének hatékonyabb kihasználása a cél.

Leggyakrabban a böngészést és az e-mail használatot szűrik a vállalatok. A megfigyelés egyébként rendkívül széles körű lehet, és a jelenlegi technológiai lehetőségek alapján magában foglalhatja akár a képernyőtartalom és a billentyűzetleütések naplózását is. Egyre nagyobb az igény a hazai vállalkozások körében a videomegfigyelő rendszerekre is – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik