Pénzügy

Hiányzik a képzett munkaerő Ukrajnában

Miközben ukránok milliói dolgoznak külföldön, súlyos hiány alakult ki az ország mezőgazdasági és iparvállalatainál a magasan képzett szakemberekből, főként a képzési rendszer hiányosságai miatt – írja az MTI.

Az ukrán gazdaság utóbbi években végbement fejlődése megnövelte a keresletet a magasan képzett, minőségi munkaerő iránt. Az állami foglalkoztatási központokban jelenleg országosan másfél millió betöltetlen állást tartanak nyilván. Több száz vállalat keres jól képzett szakembereket.

Ha Ukrajna gazdasága a jelenlegi ütemben növekedne tovább, akkor az ipara 2015-re mindössze 40 százalékban tudná kielégíteni az igényeit magasan kvalifikált munkaerővel, ám sok vállalat vezetője már most a képzett szakemberek hiányát tekinti a fejlődés legfőbb akadályának – jellemezte a kialakult helyzetet a napokban az ukrajnai sajtóban Tetyana Repecka, a német InWEnt oktatás- és kulturális fejlesztéssel foglalkozó szervezet ukrajnai szakértője.

Nyugdíjasok dolgoznak

Elmondása szerint kedvezőtlenül hat az ukrán munkaerőpiacra a népesedési válság, a nyugdíjba vonuló szakemberek helyére ugyanis alig találni fiatal utánpótlást. Ezért egyre terjedő jelenség Ukrajnában a nyugdíjas munkaerő alkalmazása, aminek azonban szerinte nem is annyira demográfiai okai vannak, mint az, hogy kevés a képzett fiatal.

Repecka úgy vélte, az ukrán felsőoktatási intézmények és szakközépiskolák nem reagálnak a kor igényeire, így mostanra a gazdaság egyik legkomolyabb problémájává vált, hogy nem kezdték el a képzést a piacon megjelent új szakmák számára. Ha nem javul a helyzet, akkor – mint mondta – Ukrajna kénytelen lesz külföldi munkaerővel pótolni a hiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik