Pénzügy

Sztrájkveszély a Kapos Volánnál

A Kapos Volán be akarja zárni a marcali műszaki telephelyet. A szakszervezet a munkabeszüntetésre is kész, hogy ezt megakadályozza – közölte Dobi István szakszervezeti vezető a cég vezetésével folytatott konzultációt követően az MTI-vel.

Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) helyi elnöke elmondta: három kérdésről tárgyaltak, ebből kettőben megállapodásra jutottak: az alvállalkozók alkalmazását elvetették, illetve a hideg étkezési utalványok beváltását több beváltóhelyre kiterjesztették. A marcali telephely ügyében azonban változatlan a társaság vezetésének az álláspontja, azaz kitartanak a bezárás mellett, arra hivatkozva, hogy veszteséges.

A jogász szerint a szerződés értelmében csak akkor zárhatják be a 20 embernek munkát adó telephelyet, ha eladják – magyarázta a szakszervezeti vezető. Megjegyezte: tudomásuk szerint nincs vevő a láthatáron, azaz a bezárás jogellenes lépés lenne a vállalat részéről. A dolgozók 80 százaléka támogatja a szakszervezetet abban, hogy ha kell, akkor sztrájkkal tiltakozzanak a vezetés szándéka ellen – közölte Dobi István. Hozzátette: a sztrájk jogosságát illetően a napokban állásfoglalást kérnek a munkaügyi bíróságtól.

A Kapos Volán szakszervezete az elmúlt hónapokban többször szervezett sztrájkot. Tiltakoztak az autóbuszok típusa szerinti eltérő korkedvezményes nyugdíj miatt, továbbá akkor is sztrájkoltak, amikor megakadtak a bértárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik