Pénzügy

Szegényedő németek

A gazdasági fellendülés ellenére a németeknek egyre kevesebbre futja a jövedelmükből. Erről tanúskodik az a felmérés, amelyet több hasonló korábbi statisztika után hétfőn hoztak nyilvánosságra a német pénzügyminisztériumban – tudatta az MTI.

A felmérés is megerősíti azokat a korábbi – hivatalos és nem hivatalos – számításokat, amelyek szerint a nettó jövedelem vásárlóértéke immár a harmadik egymást követő évben csökkent. Egy kétgyermekes német család 2004-ben a nettó jövedelemből még 0,4 százalékkal többet vásárolhatott, mint egy évvel korábban, a következő két évben, 2005-ben és 2006-ban azonban a jövedelmek vásárlóereje egyaránt 1,1-1,1 százalékkal lett kevesebb. Tavaly pedig a csökkenés az előző évhez viszonyítva már 1,3 százalékos volt. Hasonló volt a helyzet egy egyedülálló munkavállaló esetében is.

Szakértők szerint a vásárlóerő csökkenését elsősorban a villanyáram, a gáz és a benzin áremelkedése, továbbá a termelés külföldre helyezésével fenyegetőző vállalatok bértakarékossága okozta. Jelentősen emelkedtek a legkülönbözőbb élelmiszerek, köztük a kenyér, a hús, valamint a tej- és tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségfélék árai is.

A felmérésből kitűnt az is, hogy a reformok ellenére az elmúlt időszakban nem mérséklődtek az adóterhek sem. Sőt, jelentősen növekedett azoknak a száma, akik jövedelmük alapján a legmagasabb, azaz 42 százalékos adókategóriába tartoznak. Ez a szám a korábbi 340 ezerről 2005 környékére több mint 800 ezerre emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik