Pénzügy

Sztrájk lesz az áramszektorban is?

Ha nem sikerül megállapodni a villamosenergia-ipari dolgozóknak a munkáltatókkal a bértárgyalásokon, lehetséges, hogy a vasutasokkal egy időben folytatnak munkabeszüntetést – közölte Gál Rezső, az ágazati szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője pénteken. A dolgozók 7,5 százalékos emelést kérnek, a munkáltatók azonban 6,25-öt ajánlottak.

A szóvivő a Magyar Villamos Művek (MVM) szakszervezeti elnökeként levelet küldött Gyurcsány Ferenc kormányfőnek az MVM szervezeti átalakításának tervével kapcsolatban. A villamosenergia-ipar területén működő három szakszervezet – a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Liga-Villamosenergia- és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, valamint a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – sztrájkbizottságot alakított.

A képviselőik a bérkövetelések alátámasztására pénteken Párizsban az Electricité de France székháza előtt, Düsseldorfban pedig az RWE irodaháza előtt tüntettek a francia és német szakszervezetek támogatásával. Az E.ON Európai Üzemi Tanácsának pénteki ülésén pedig petíciót adtak át a német cég vezetésének.

Az áramszektor vállalatai döntően a francia Electricité de France és a német E.ON illetve az RWE tulajdonában vannak. Az ágazat dolgozói 7,5 százalékos béremelést és a szociális juttatások reálértékének megőrzését követelik, a munkáltatók pedig 6,25 százalékot ajánlanak, és növelnék a szociális juttatások mértékét. A munkaadói szövetség négy tagja közül az MVM csoportnál már megszületett a megállapodás, ami 7,5 százalékos béremelés mellett a szociális juttatások reálértéken tartását tartalmazza.

A düsseldorfi és a párizsi helyszíneken a szakszervezetek néhány képviselője van jelen transzparensekkel. A fogadtatás barátságos: a járókelőknek szórólapokat osztogatnak és az érdeklődőkkel elbeszélgetnek – mondta Gál Rezső az MTI-nek. A szóvivő közölte, hogy a sztrájkbizottság március 18-án tart testületi ülést és után következik a munkáltatókkal folytatott tárgyalások következő ülése.

Az MVM az árak visszatartója Gál szerint

Gál Rezső tájékoztatott arról is, hogy az MVM Szakszervezeti Szövetsége levelet írt Gyurcsány Ferenc kormányfőnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy először a parlament előtt lévő energiapolitikai koncepciót kellene jóváhagyni, utána hozni döntéseket, mint amilyen az MVM szervezeti átalakítása. Véleményük szerint az MVM – mint domináns piaci szereplő – az árak alakulásában nem felhajtó, hanem visszatartó funkciót töltött be.

Az MVM szervezeti átalakításáról szóló bejelentésben vázolt intézkedések a szakszervezet szerint egyrészt növelni fogják az áram árát, másrészt elértéktelenítik az MVM-et, és meghiúsíthatják a kisbefektetők bevonásával tervezett privatizációt. A szakszervezetet aggasztja az is, hogy a tervezett intézkedések érdeksérelmet okozhatnak az MVM dolgozóinak, hiszen elveszíthetik munkahelyüket – hangsúlyozzák a miniszterelnöknek írt levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik