Pénzügy

Újra kiválasztják a legjobb munkahelyeket

Már több mint 40 hazai munkaadó jelezte részvételi szándékát a 2008-as Legjobb Munkahely Felmérésben, amelynek fókusztémája idén a dolgozók egyéni motivációja. Készül egy átfogó közép- és kelet-európai rangsor is, ezáltal a részt vevő vállalatoknak lehetőségük nyílik a régióbeli összehasonlításra is.

A felmérést az idén nyolcadik alkalommal rendezi meg Magyarországon a Szociális és Munkaügyi Minisztérium védnöksége mellett a Hewitt Associates globális HR outsourcing és tanácsadó cég és a Világgazdaság. Hazánk legátfogóbb dolgozói elégedettség- és elkötelezettségfelmérésében az elmúlt években több mint 500 vállalat és 100 ezer munkavállaló vett részt. A cégek lehetőséget kapnak arra is, hogy saját „súlycsoportjukban” mérettessék meg magukat: nagyvállalati, illetve kis- és középvállalati kategóriában is eredményt hirdetnek.

Rákérdeznek a munkahelyválasztás okaira is

A részvétel feltételei

A vizsgálatot Magyarország mellett tíz további kelet-közép-európai országban rendezik meg, a hazai felmérésbe való bekapcsolódás egyben belépőt jelent a regionális szintű megmérettetésbe is. A térítésmentes vizsgálatra május 31-ig jelentkezhetnek az 50 főnél nagyobb alkalmazotti létszámmal rendelkező, Magyarországon legalább két éve működő cégek, szervezetek.

A magánélet és a család, vagy a szakmai előrelépés fontosabb a hazai munkavállaló számára?
Kreativitását szeretné kiélni munkája során, vagy inkább egy felelősségteljes pozícióra vágyik?
Másoktól függetlenül, önállóan kíván dolgozni, vagy inkább a vállalat stabilitását, megbízhatóságát tartja szem előtt? A munkáltatóknak érdemes figyelmet fordítaniuk ezekre a kérdésekre, hiszen ahány ember, annyiféle és annyi irányú motiváció, elvárás.

A tavalyi adatok alapján a magyar munkavállalók kevesebb mint egyharmada érzi, hogy vállalata megfelelő előrelépési lehetőségeket biztosít számukra, és csupán a dolgozók fele van tisztában a lehetőségeivel. Pedig a karrier az egyik olyan terület, amely által leginkább növelhető a munkavállalók elkötelezettsége. A hazai Legjobb Munkahely Felmérés fókusztémájaként a Hewitt 2008-ban azt vizsgálja, hogy melyek azok a területek, amelyeken az átlagos magyar fejlődni szeretne – és ebben számít a munkaadója támogatására –, illetve mi motiválja a munkahelyválasztást.

Rangsor készül

A Hewitt a magyarországi felmérés mellett számos ázsiai, észak-amerikai és európai országban végez kutatást. A kelet- és közép-európai régión belül hazánk mellett Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Oroszországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és Ukrajnában is megkérdezik a munkavállalókat és a cégeket. Több mint 500 vállalat részvételére számítanak, így 2008 májusára elkészül egy átfogó rangsor is, ezáltal a résztvevők összehasonlíthatják magukat a régió többi vállalatával.

Veres Rita, a Hewitt üzletágvezetője, a regionális felmérés vezetője véleménye szerint minden vállalat előtt nyitva áll a lehetőség, hogy objektív képet kapjon munkaadói erősségeiről és a fejlesztendő területekről, hiszen a felmérésben való részvétel térítésmentes. „A kérdés csak az, hogy mernek-e tükörbe nézni. A kutatásba nemcsak a magukat a legjobbak közé soroló vállalatokat várjuk, hanem azokat is, amelyek kíváncsiak, hogy hol helyezkednek el a munkaadók hazai, illetve regionális rangsorában” – tette hozzá.

További információ a felmérésről itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik