Pénzügy

Több pénz a foglalkoztatási programokra

„A leghátrányosabb 47 kistérségnek az átlagosnál mintegy 20 százalékkal több forrást nyújtunk. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően az ország északkeleti része vonzóbbá vált a befektetői körökben, ennek hatása az elsődleges munkaerőpiacon is érzékelhető lesz rövid távon” – jelentette ki dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter az Új Magyarország Kormányzati Konferencián.

A Nyíregyházán tartott rendezvényen számok is elhangzottak: a Munkaerő-piaci Alap Foglalkoztatási alaprészéből 2008-ban összesen 55,6 milliárd forintból indítanak aktív munkaerő-piaci programokat, ebből 38,5 milliárdot decentralizáltan lehet elkölteni a régiókban. A decentralizált forráson belül mintegy 30-30 százalékot képvisel a közhasznú munkavégzés, valamint a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatások, például bértámogatás finanszírozása.

Bevonnák a gazdasági élet szereplőit a képzésbe

„A keresletvezérelt szak- és felnőttképzési rendszer megteremtésére növeljük a gazdasági szereplők és a kamarák szerepét a képzési irányok meghatározásában. A munkaadókat járulék-kedvezménnyel ösztönözzük a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetben lévő embereket foglalkoztatására, erre tekintettel bővítjük a START programot is” – emelte ki a miniszter.

Lamperth Mónika elmondta, hogy a foglalkoztatási helyzet javítására meghirdetett programok forrásait biztosítja a költségvetés, így a leghátrányosabb helyzetű térségeknek szánt keretek pénzügyi háttere stabil. A szakminiszter a tervezett intézkedésekhez „jó alapnak” nevezte a konvergencia program és a pénzügyi stabilitás eddigi eredményeit. Kiderült: a minisztérium egy programot indít a tartós munkanélküliség megelőzésére, átalakítja az alkalmi munkavállalás rendszerét. Az úgynevezett zászlóshajó-programok uniós támogatásával a humánerőforrás-fejlesztést is véghez szeretnék vinni 33 hátrányos helyzetű térségben – ennek keretében a szakmaszerzésig akarják eljuttatni az alacsony iskolai végzettségű munkavállalókat. Lamperth Mónika példaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét említette, ahol a jelenlegi több mint 50 000 álláskeresőnek 60 százaléka nem rendelkezik semmilyen képzettséggel, így esélyük sincs az elhelyezkedésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik