Pénzügy

Hétfőig lehet jelentkezni a mesterképzésekre

Március 17-ig lehet mesterképzésekre jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe a diákoknak. A jelentkezők összesen mintegy 120 mesterképzési szak 615 meghirdetése közül kereshetik meg a számukra legmegfelelőbbet, de természetesen figyelni kell arra, hogy a végzettségük elfogadható legyen az adott szakon.

A mesterképzésekre való jelentkezés határideje március 15., azonban mivel ez munkaszüneti napra esik, ezért a következő munkanapig, március 17-én éjfélig nyújtható be jelentkezés – közölte Nagy Gabriella, az Educatio Kht. marketing- és PR-munkatársa az MTI-vel.

Az idei év sajátossága, és ezt érdemes a mesterképzésben tovább tanulni vágyó, főiskolai oklevéllel rendelkezőknek, illetve a néhány alapképzési szakon végzetteknek is kihasználni, hogy a többciklusú képzés első ciklusában, az alapképzésben végzettek nagy számban csak jövőre, 2009-ben szereznek diplomát, s várhatóan akkor célozzák meg a mesterképzéseket.

Újra sorba kell rendezni a jelentkezéseket

Ha valaki más képzési szinten meghirdetett képzésekre – alapképzésre, egységes osztatlan képzésre vagy felsőfokú szakképzésre – is beadta jelentkezését február 15-ig, de még további mesterképzésekre kíván jelentkezni, annak egységes rangsorba kell rendeznie a „régi” és az újonnan megjelölt szakjait, majd az így kialakított teljes sorrendet kell feltüntetnie az újonnan beadott jelentkezési lapján – hívják fel a figyelmet. A felvételi eljárás díját természetesen csak az újonnan választott szakok után kell befizetni.

Akit kizárólag a mesterképzések érdekelnek, és nem adott be jelentkezési lapot február 15-ig, annak egyszerű a dolga: kiválasztja, majd a kért elbírálási sorrendbe rendezi a kiválasztott mesterképzéseket, kitölti a jelentkezési lapot, és befizeti az eljárási díjat, amely 9 ezer forint. Az ezen felül megjelölt további jelentkezésenként az alapdíjon felül 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A mesterképzésre jelentkezők szintén választhatnak, hogy postai úton vagy elektronikusan, az e-felvételi felületen keresztül „adják be a lapjukat”. Az utóbbi megoldást választóknak március 21-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket, amelyet az Ügyfélkapun keresztül vagy a felületről kinyomtatott, az Oktatási Hivatalnak címzett hitelesítő adatlap aláírásával és visszaküldésével tehetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik