Pénzügy

Ösztöndíjazták a jövő vezetőit

Újabb 15 tehetséges magyar egyetemi hallgató csatlakozott a GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíjasainak 250 tagú regionális hálózatához. A nyertesek között gazdasági, műszaki és természettudományi képzésekben részt vevő hallgatókat találunk, akik a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetemen tanulnak.

Hatodik alkalommal hirdette ki az Institute of International Education és a GE Foundation a Scholar-Leaders regionális felsőoktatási ösztöndíjprogramjának magyar nyerteseit. A 15 nyertes 3 éven keresztül évente 1000 euro ösztöndíjban részesül. Ezen túl a diákok részt vehetnek egy nyári nemzetközi készségfejlesztő szemináriumon, melynek keretében egy napon át „árnyékként” követhetik a cég menedzsmentjének egy tagját, így közvetlenül szerezhetnek tapasztalatokat egy globális vállalati vezető munkájáról.

A 2008. évi díjazottak

Budapesti Corvinus Egyetem
● Bukovszky Szilveszter Dávid (nemzetközi gazdál- kodás)
● Horváth Ákos (pénzügy és számvitel)
● Hudák Emese (alkalmazott közgazdaságtan)
Lajkó Erika (pénzügy és számvitel)
● Mészáros Thomas Richard (gazdaságelemzés)
● Ondok Renáta (közgazdász, nemzetközi gazdálkodás alapszakon)
● Orbán Krisztina (gazda- ságelemzés)

Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem
● Hellebrandt Laura (építő- mérnök)
● Kovács Péter (fizika)
● Somosi Ágnes (nemzetkö- zi gazdálkodás)
● Sóti Valentin (vegyész- mérnök)

Miskolci Egyetem
● Daróczy László (gépész- mérnök)

Pécsi Tudományegyetem
● Molnár András (alkalma- zott közgazdaságtan)
● Sós Barbara Csilla (alkal- mazott közgazdaságtan)
● Tóth Annamária (gazdál- kodás és menedzsment)

A magyarországi sikerek nyomán indították el az ösztöndíjpályázatot Lengyelországban, Csehországban és két évvel ezelőtt Romániában. 2007-ig összesen 191 fiatal részesülhetett Közép-Európa első speciális felsőoktatási ösztöndíjában, akikhez idén a négy ország újabb 60 diákja csatlakozik. A résztvevő kelet-közép-európai országokból összesen 20 egyetem pályázói nyerhetik el az ösztöndíjat a kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységeik és más képességek alapján (például diákcsoportokban való tevékeny szerep, önkéntesi munka, közösségi szerepvállalás, vezetői képességek). 2006-tól a diákoknak a program részeként önkéntesi munkát is kell végezniük, amellyel hozzájárulhatnak saját környezetük (iskolájuk, városuk) fejlődéséhez, épüléséhez.

Az idei ösztöndíjait Leslaw Kuzaj, a vállalat közép-európai regionális vezető képviselője adta át a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban megrendezett országos díjátadó ünnepségen. „A közép-európai térség egyik legnagyobb nemzetközi befektetőjeként és munkáltatójaként a GE felelős vállalati polgárként, sajátos eszközeivel járul hozzá annak a régiónak a fejlődéséhez, melyben működik. A térségben további két egyedi oktatási programot dolgoztunk ki és működtetünk nagy sikerrel. Az ózdi Nyíló világ középiskolai tehetséggondozó program egy hátrányos helyzetű régió felzárkózásának gyorsítását célozza meg, a tavalyi évben útjára indított Az élet iskolája elvevezésű kísérleti programmal pedig az alapítvány a középiskolai oktatást kiegészítve a munkaerő-piaci készségeket fejleszti” – mondta Leslaw Kuzaj.

A többi cég is csatlakozhatna

„Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemcsak üdvözli, hanem teljes mértékben támogatja az ilyen és hasonló programokat. A GE ezen úttörő kezdeményezését az üzleti köröknek a magyar oktatás – elsősorban a felsőoktatás – iránti növekvő érdeklődése erőteljes megnyilvánulásának tekintjük. Reméljük, hogy a jövőben más nagyvállalatok szintén támogatják a magyar diákokat, és ezáltal hozzájárulnak az egyetemek és az üzleti körök kapcsolatainak régóta esedékes megújításához” – mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára.

A program célja, hogy a benne részt vevő diákok vezetői képességeit fejlessze, illetve, hogy hozzájáruljon egy nemzetközi szinten is piacképes, új vezetői generáció „kineveléséhez”. A támogatott diákok nemcsak a szakterületükön, hanem társadalmi értelemben is vezetőkké válnak, így a program segítségével olyan fiatal értelmiségiek és szakemberek kelet-közép-európai hálózata jön létre, akik később fontos szerepet tölthetnek be a régió gazdasági és társadalmi fejlesztésében.

A 2008. évi ösztöndíjasok

Budapesti Corvinus Egyetem
Bukovszky Szilveszter Dávid (nemzetközi gazdálkodás)
Horváth Ákos (pénzügy és számvitel)
Hudák Emese (alkalmazott közgazdaságtan)
Lajkó Erika (pénzügy és számvitel)
Mészáros Thomas Richard (gazdaságelemzés)
Ondok Renáta (közgazdász, nemzetközi gazdálkodás alapszakon)
Orbán Krisztina (gazdaságelemzés)

Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem
Hellebrandt Laura (építőmérnök)
Kovács Péter (fizika)
Somosi Ágnes (nemzetközi gazdálkodás)
Sóti Valentin (vegyészmérnök)

Miskolci Egyetem
Daróczy László (gépészmérnök)

Pécsi Tudományegyetem
Molnár András (alkalmazott közgazdaságtan)
Sós Barbara Csilla (alkalmazott közgazdaságtan)
Tóth Annamária (gazdálkodás és menedzsment)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik