Pénzügy

Több pályakezdő van állás nélkül

A hosszú távú trendnek megfelelően csökkent a munkáltatók által bejelentett igények száma. Az év első hónapjában 42,5 ezer álláshelyet kínált az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az álláskeresőknek. A legtöbb állást – 4502-t – a Dél-Alföld régióban kínálták, ezt a Közép-Magyarország, az Észak-Alföld és a Nyugat-Dunántúl régió követte. Az adatokból az is kiderült: egy év alatt több mint 2000 fővel nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma.

A munkáltatók 22280 új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt januárban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) kirendeltségein összesen 42,5 ezer álláshelyet próbáltak kiközvetíteni, ebből a zárónapig 21,6 ezer maradt betöltetlen. A munkaadók által januárban bejelentett álláshelyek közül 14 644-hez nem igényeltek támogatást.

A nyilvántartott álláskeresők száma 23 ezer fővel nőtt

Az ÁFSZ kirendeltségein 2008. január végén 468,1 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, mely az előző hónaphoz képest 23,1 ezer fős, az egy évvel korábbihoz képest 29,4 ezer fős növekedést jelent. Az elmúlt egy év alatt viszont 1,2 százalékkal csökkent az álláskeresők száma a Közép-Dunántúl régióban – ezen belül Komárom-Esztergom megyében volt a legnagyobb a változás (6,6 százalék), míg Fejér megyében alig lépte át a fél százalékot.

Csökkent a nyilvántartásba belépők száma

A nyilvántartásba 2008 januárjában belépők száma 56 193 fő volt: ez 11 271 fővel kevesebb a decemberben belépők számánál, és csaknem 10 ezer fővel alacsonyabb az előző januárban belépők létszámhoz képest. Az összes kiemelt ágazatból kevesebben váltak nyilvántartott álláskeresővé idén januárban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Leginkább az iparból (2900 fő), a nem anyagi szolgáltatásból (2200 fő), valamit a mező- és erdőgazdaságból (1700 fő) érkezetteknél tapasztalható csökkenés.

A tavaly januári adatokhoz viszonyítva a belépő pályakezdők száma 1700-zal csökkent, a nyilvántartott pályakezdők a januári zárónapon 40 515-en voltak. Ez az előző hónaphoz képest 300 fős, a tavaly januári számukhoz képest 2100 fős emelkedést jelent.

Segély, képzések és közmunka

Az egy évnél hosszabb ideje folyamatosan nyilvántartásban szereplők száma 29 373 fővel növekedett egy év alatt. Az munkanélküliek több mint egyharmada álláskeresési ellátást, harmaduk rendszeres szociális segélyt kapott, a maradék viszont nem részesült ellátásban.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők novemberi 70,1 ezer fős létszáma 4,5 százalékkal maradt el az októberitől. A legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások (34,6 százalék), és közhasznú foglalkoztatás (30,9 százalék) révén kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben egynegyedük vett részt.

Az év első tizenegy hónapjában összesen mintegy 105 ezer fő kapcsolódott be különböző aktív foglalkoztatási programokba. A belépők közel fele közhasznú munkára, egynegyede pedig munkaerő-piaci képzésbe került, további egyötöde bér- és járulék jellegű támogatás igénybevételével jutott munkalehetőséghez.

Jelentősek a területi különbségek

2008 januárjában a nyilvántartott álláskeresők a gazdaságilag aktív népességnek mintegy 10,6 százalékát teszik ki, ami az előző hónaphoz képest félszázalékos emelkedést jelent. A területi különbségek csak kis mértékben csökkentek. A relatív mutatók a viszonylag jó munkaerő-piaci adottságokkal rendelkező régiókban az előző hónapok növekedési üteménél erőteljesebben, míg a nehezebb helyzetben lévő régiókban kisebb mértékben növekedtek az előző hónaphoz képest. Az emelkedés mértéke Közép-Magyarországon 0,2, Észak-Magyarországon 0,3 százalékpontos volt. Jelentősen, 1 százalékkal emelkedett Dél-Dunántúl relatív mutatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik