Pénzügy

Tovább nyit a francia munkaerőpiac

Franciaország 61-ről 150-re bővítette azoknak a szakmáknak a listáját 2008 januárjától, amelyekben a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül lehetséges munkavállalási engedélyhez jutni. Az engedélyt a francia munkáltató kéri meg a saját munkaügyi hatóságától.

A francia munkaerőpiac megnyitása fokozatos volt: eleinte nagyon kevés kelet-európai munkavállalót fogadtak, majd tavaly tavasszal kissé tágabbra nyitották a kaput. A „gallok” elnöke, Nicholas Sarkozy már a megválasztása előtt is nyíltan hirdette, hogy Franciaország gazdaságának modernizációja azon múlik, mennyire tud nyitottá és versenyképessé válni – ennek pedig alapfeltétele a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele.

Az átmeneti intézkedéseknek alávetett uniós munkavállalók számára megnyitott 150 szakmát tartalmazó listában felsorolják, hogy mely álláshelyeket tölthetnek be a jövőben akár magyarok is. Keresnek fizikai és szellemi munkásokat a bányászat, az építő- és élelmiszeripar, fa-, illetve fémfeldolgozás és a mezőgazdaság területére, továbbá sok szezonális dolgozót várnak. Az ipar mellett a kereskedelem, pénzvilág, igazságügy is megnyitotta kapuját, de az informatika és az egészségügy területén is „szabad a pálya”.

A 150 szakma teljes listája az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik