Pénzügy

Magyar egyetemek az európai toplistán

Három magyar intézmény is szerepel a második kategóriában azon a listán, melyen egy német kutatóintézet vetette össze a természettudományos képzést nyújtó európai egyetemeket. A legeslegjobbak közé azonban nem jutott be magyar.

A németországi Güterslohban működő Centrum für Hochschulentwicklung (CHE) felsőoktatási kutatóintézet négy természettudományi szak (biológia, fizika, kémia, matematika) területén egy majdnem egész Európa területét érintő összehasonlító vizsgálatot végzett négy minőségmutató (publikációk száma, hivatkozások száma, legtöbbször hivatkozott szerzők száma, Marie Curie Projektekben való részvétel) szerint.

A mutatók alapján az egyes intézmények szakjait arany-, ezüst- és bronzéremmel értékelték, a top csoportba kerültek a legalább egy ezüstéremmel rendelkező szakok, az excellence csoportba pedig a legalább három ezüstérmet érdemlő szakok. A top csoportba egyes szakokon 120 intézmény, míg a másik csoportba szakonként 25 intézmény került be.

Mind a négy szak esetében mindössze négy európai intézmény vívta ki a kutatóintézet legjobb minősítését: a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola (Eidgenössisch Technische Hochschule, Zürich), az Utrechti Egyetem, a Londoni Imperial College és a Cambridge-i Egyetem került a legjobbak közé.

Az országok közötti versenyben Németország diadalmaskodott 13 excellence minősítést elért intézményével, második helyen az Egyesült Királyság végzett 12 intézménnyel, majd Olaszország a hat csúcsintézményével. Az excellence csoport „éremtáblázatát” tekintve Nagy-Britannia az első helyezett 56 arany-, 24 ezüst- és 2 bronzéremmel, megelőzve Németországot (24 arany, 43 ezüst, 6 bronz) és Svájcot (16 arany, 5 ezüst, 1 bronz).

Magyarok a top kategóriában

Három magyarországi intézmény került be ebbe a kategóriába, hazánk összesen egy arany-, három ezüst- és három bronzérmes helyet szerzett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kémia szakja a megjelent publikációk számának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem International Studies matematika és fizika szakja a kiemelkedő publikációs tevékenység mellett a Marie Curie Programban való részvételének köszönhetően juthatott be a prominens intézmények sorába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik