Pénzügy

Tandíjmentes képzés többletpontokkal

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő felsőfokú szakképzési szakok tandíjmentességet élveznek. A sikeres elvégzésüket igazoló bizonyítvány birtokában a 2008. évi felsőoktatási felvételi eljárás során akár 30 többletpont is megilletheti a jelentkezőt.

A képzés sajátossága, hogy felsőoktatási intézménnyel megkötött együttműködési megállapodás alapján tanulói vagy hallgatói jogviszonyban szakképzést folytató közoktatási intézményben is meghirdethetők a képzések. A felsőfokú szakképzési szak képzési formáját F betűvel jelöli a Felsőoktatási felvételi tájékoztató, és az ilyen szakra felsőoktatási jelentkezési lappal kell jelentkeznie a felvételizőnek.

A képzésben megszerzett bizonyítvány a 2008. évi felsőoktatási felvételi eljárás 30 többletpontra jogosítja a jelentkezőt, amennyiben a bizonyítványban szereplő szakképesítésnek megfelelő alapképzési szakra (BA, BSc) felvételizik, nagyobb esélyt biztosítva a sikeres felvételihez. A szakok képzési ideje nappali és levelező tagozaton egyaránt négy féléves.

Még kredit is jár érte

Sikeres felvételi eljárást követően a felsőfokú szakképzésben teljesített tantárgyak maximum 60 kredit erejéig beszámíthatók, így a hallgatónak kevesebb tantárgyat kell teljesítenie tanulmányai során az alapképzésben.

Amennyiben hallgatói jogviszonyban, teljes idejű (nappali), államilag támogatott formában vesz részt a hallgató a felsőfokú szakképzésben, ugyanúgy illetheti szociális- és tanulmányi ösztöndíj, továbbá egyéb, a jogszabályban meghatározott juttatás, mint az alapképzésben részt vevő hallgatókat, ugyanakkor a felsőfokú szakképzési szakok esetében nem kell tandíjat fizetni.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola például a gazdaságtudományok és az agrár képzési területeken hatféle felsőfokú szakképzési szakot kínál a felvételizőknek: adóigazgatási szakügyintéző, agrárkereskedelmi menedzserasszisztens, értékpapír-piaci szakértő, költségvetési gazdálkodási szakügyintéző, vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser, mezőgazdasági menedzserasszisztens – emelte ki Helgertné dr. Szabó Ilona oktatási rektorhelyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik