Pénzügy

Ki mennyit keresett idén?

A vezetők közül a kereskedelmi, értékesítési, és marketingigazgatók kerestek idén a legtöbbet Magyarországon. Míg betanított munkásként havi bruttó 150 ezer forintot, addig ügyvezetőként 1 875 ezer forintot vittünk haza 2007-ben – olvasható a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara jövedelem-felmérésében.

Jelenleg átlagon felüli javadalmazásban részesülnek Magyarországon a kontrolling szakemberek, a mérnökök, a technikusok és a kiemelt ügyfélkapcsolati munkatársak – többek között ez is kiderül a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum tanácsadó cég legfrissebb jövedelem-felméréséből, melynek során 75 magyarországi német cégnél dolgozó tízezer munkatárs fizetését vizsgálták meg.

Számolja ki nettó fizetését a FigyelőNet bérkalkulátorával!

Átlagosan négymillióval többet keresnek az első számú vezetők

Mintegy 4 millióval nőtt meg az első számú vezetők éves bruttó jövedelme a tavalyihoz képest, elérve az átlag 22,5 millió forintot. A megkérdezett 45 ügyvezető és vezérigazgató közül a legszegényebb 350 ezres, a leggazdagabb pedig 7,4 milliós fizetést kap havonta –A vezető pozícióban lévő alkalmazottak átlagosan 9,7 milliót keresnek évente Magyarországon, azaz bruttó havi 800 ezret. Közülük a kereskedelmi területen dolgozók viszik haza a legtöbb pénzt, mintegy egy millió forintot. Őket követik a műszaki, a HR, a pénzügyi, a minőségbiztosítási szakemberek, majd az informatikai igazgatók. A korábbi évekhez képest a jogi vezetők előkelő pozíciója azonban megszűnt, vezető beosztású alkalmazottként a legkevesebbet, 575 ezer forintot keresnek.


Ki mennyit keresett idén? 1


A magasan képzett szakemberek jövedelme havi bruttó 360 ezer. Ennél az átlagnál többet keresnek a kiemelt ügyfélkapcsolati munkatársak, a kontrolling szakemberek, a mérnökök és a technikusok. Az ő fizetésük eléri a 400- 420 ezer forintot. Könyvelőként, titkárként azonban csak 275 ezret kereshetünk.

Még mindig jól fizetnek a pénzügyi szektorban

A bérelemzésből az is kiderül, hogy melyek azok az ágazatok, ahol a legtöbbet lehet keresni. Az első számú vezetőknek a legtöbbet az energia-vegyi –gyógyszer szektorban fizetnek, átlagosan havi bruttó 2,5 millió forintot. A kereskedelmi ágazatban viszont csak másfél milliót keresnek az ügyvezetők és vezérigazgatók.

A vezető beosztású alkalmazottak a pénzügyszektorban vannak a legjobban megfizetve, havi átlag 1,1 millió forinttal. Legkevesebbet az élelmiszeripari igazgatók kapnak, az ő juttatásuk bruttó 525 ezer. A képzett szakemberek esetében a pénzügyi szolgáltatók ugyancsak az első helyen állnak 490 ezerrel, az utolsók azonban a könnyűipar dolgozói 160 ezer forinttal.

A képzett, illetve betanított szakmunkások a vendéglátóiparban kereshetnek, átlagon felül, mintegy 250 ezer forintot havonta. A könnyűiparban munkájukért csak 100 ezres javadalmazásban részesülnek.

Továbbra is Budapesten lehet a legtöbbet keresni

Az átlagos fizetések regionális versenyében Budapest áll az első helyen, Nyugat-Magyarország a második, míg Kelet-Magyarország a harmadik helyet foglalja el. Ha azonban megvizsgáljuk, hogy egy ügyvezető hol kap a legtöbb pénzt, akkor a keleti országrész legyőzi a fővárost. Mindez feltehetően annak köszönhető, hogy magas pozícióra még mindig nehéz elcsábítani valakit az ország keleti részébe. Ugyancsak elmozdulás tapasztalható a vezető beosztású alkalmazottak esetében is, ahol Nyugat-Magyarország áll az első helyen. A hierarchia alsóbb szintjein dolgozók azonban még mindig Budapesten és környékén kereshetnek a legtöbbet.

A bérek regionális különbözőségét a DUIHK tanulmánya is megerősítette, ám emellett rávilágított arra a tényre is, hogy a fizetések regionális eltérése az alacsonyabb vezetői pozícióban lévők esetében sokkal jobban érvényesül.

A méret és a nyereség a lényeg?

A fizikai alkalmazottak bérére az elemzés szerint nincs hatással az, hogy mekkora cégnél dolgoznak. A vállalatméret viszont sokkal erősebben érvényesül a magasan képzett szakemberek, valamint a vezető beosztású alkalmazottak esetében. Fizetésük akár a kétszerese is lehet.


Ki mennyit keresett idén? 2



A tanulmányból az is egyértelműen kiderült, hogy egyre több cégnél kötik teljesítményhez az alkalmazottak fizetését. A vezető beosztású ügyvezetők háromnegyede, a szakképzettek 60 és a fizikai munkások 70 százaléka jövedelmének egy részét eredményfüggő szempontok alapján kapja meg.

A nők 15-20 százalékkal kevesebbet keresnek

Bár vannak kifejezetten „női pozíciók”, mint például az emberi erőforrás – igazgató, a gyengébbik nem jelenléte a vállalatvezetésben még mindig alulreprezentált. A felsővezetők közül ugyanis csupán minden tízedik nő. Arról nem is beszélve, hogy fizetésük 15-20 százalékkal levesebb, mint a férfiaké.

Béremelésre hangolva

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett cégek 8,2 százalékkal emelték az alapbéreket 2007-ben, meghaladva a 2006-os 7,4 százalékot. A növekedés leginkább a szállítmányozási, gazdasági valamint pénzügyi szektorban volt jelentős.

A DUIHK szerint a vállalatok 2008-ban 6 százalékos béremelést terveznek, a valóságban azonban ez – az inflációs előrejelzéseknek köszönhetően – akár magasabb is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik