Pénzügy

A dél-európaiak inkább nem dolgoznának

Az aktív magyar lakosság a teljes munkaidős foglalkoztatást preferálja, inkább alkalmazottként szeretnek dolgozni, mint vállalkozóként. Leginkább a skandináv országokhoz hasonlít a magyar munkavállalók hozzáállása – derül ki az International Social Survey Programme megbízásából a TÁRKI által végzett Work Modul 2005 kutatás eredményeiből.

A nemzetközi vizsgálat során a kérdezetteknek el kellett dönteniük, hogy milyen jellegű munkahelyen, milyen formában szeretnének dolgozni. A felmérés célja az volt, hogy kiderítse a munkavállalók szokásait, például, hogy mit tenne a dolgozó, ha választhatna: inkább alkalmazottként dolgozna, vagy vállalkozó lenne. Kiderült: az Amerikai Egyesült Államokban élők a leginkább vállalkozó kedvűek, a megkérdezetteknek 62 százaléka lenne önálló. „Dobogós helyen” végzett Bulgária és Portugália az önellátó munkavállalók között. A magyarok viszont jobban szeretik a biztos nyolcórás állást (65 százalék), hasonlóan Dániához és Svédországhoz. Közülük is a finnek vezetnek, csaknem 80 százalékuk alkalmazottként szeret dolgozni.


Magyarországon az önálló szektort leginkább a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és a fiatalok tartják szimpatikusabbnak az alkalmazotti státusszal szemben.


A teljes munkaidőt szeretjük


A nemzetközi összehasonlításban differenciált képet kapunk abban a tekintetben is, hogy az egyes országokban mennyire preferálják a teljes munkaidős alkalmazástól eltérő formákat. Ha választani kell a teljes- vagy részmunkaidő között, akkor Svájc lakosai azok, akik nem szívlelik a teljes munkaidőt. Hazánk munkavállalói viszont alig tolerálják a részmunkaidőt, illetve a heti 20 óránál kevesebb munkát – háromnegyedük a teljes munkaidős állásokat kedveli. A többi posztszocialista országban a többség (a dolgozók kétharmada) szintén ragaszkodik a napi nyolc órát kitevő foglalkoztatáshoz.


Dél-Európa országaiban is 60 százalék feletti a teljes munkaidőben dolgozni vágyók aránya, ám ott meglehetősen sokan egyáltalán nem szeretnének dolgozni. Magyarországon, Norvégiában és Franciaországban azonban nagyon kevesen (3 százalék alatt) maradnának otthon. Németország nyugati része, Írország és Nagy-Britannia kiemelkedik abban a tekintetben, hogy viszonylag sokan egyáltalán nem szeretnének dolgozni (13-17 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik