Pénzügy

Nyelvtudással többletpontok

Ma már szinte alig találni olyan álláshirdetést, amelyben ne kérnék egy idegen nyelv legalább társalgási szintű ismeretét. Egyre több cég rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal, így egy nyelv ismerete sokszor csak a minimum, néhol jóval több kell az érvényesüléshez. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) egy felmérésben a nyelvtudás fontosságára figyelmeztet.

Örök igazság: nem elég tanulni a nyelvet, beszélni is kell. Az interjúztatók nem elégszenek meg a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatásával, élőszóban is tesztelik a jelentkezők nyelvtudását. A diplomát sem veheti át addig a végzős egyetemista vagy főiskolás, amíg nem tesz le legalább egy középfokú C típusú nyelvvizsgát. Azért legalább egyet, mert vannak olyan szakok, mint például a nemzetközi gazdálkodás vagy a turizmus-vendéglátás, ahol két szakmai középfokú az alapelvárás – áll az OFIK honlapján.


Akár a maximum is megkapható


2008-tól változik a felvételi pontszámítás, az eddigi 144 helyett 480 pontot lehet maximálisan szerezni. Ebből 200-200 pontot érnek a tanulmányi és az érettségi pontjaid. Emellé különböző jogcímeken – például emelt szintű érettségi vagy nyelvvizsga – összesen 80 többletpont szerezhető, akkor is, ha a különböző jogcímekért kapott többletpontok összege ezt meghaladná.


Középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért 35 pont, felsőfokú C típusú után 50 többletpont jár. Azonban akkor is 50 a maximális pontszám, ha két középfokú nyelvvizsgája van a jelentkezőnek. Ha a végzős középiskolás emelt szintű érettségit tesz valamilyen nyelvből – és legalább 30 százalékos eredményt elér –, akkor 40 többletpont jár. Két emelt szintű érettségiért, tantárgyanként 40-40 többletpont – azaz a maximum – szerezhető. Van azonban egy megszorítás is: egy nyelv ismeretéért csak egy jogcímen, tehát vagy emelt szintű érettségiért vagy nyelvvizsgáért adható többletpont.


Az idén felvettek fele élt a lehetőséggel


Az idei statisztikák is mutatják: a népszerű és keresett szakokra eleve csak olyan jelentkezőknek volt esélyük bejutni, akik legalább egy vagy két nyelvvizsgával rendelkeztek. A 2007-ben felvételt nyert jelentkezők közel fele, 49 százaléka kapott többletpontot nyelvtudására (azaz volt legalább egy középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgája). Érdekesség, hogy minden 10. gólya a legmagasabb szintű nyelvvizsgával rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik