Pénzügy

Csapatépítő tréning a szabadban

A szabadtéri, fizikai mozgást is igénylő tréningek – az outdoor tréningprogramok – óriási sikertörténet voltak a magyar piacon a kilencvenes évek közepét követő időszakban. Bár mára a fellendülési hullám kissé alábbhagyott, azért minden nagyobb, valamit magára adó tréningszolgáltató kialakította maga repertoárját. Az alábbiakban e típus sajátosságait tárjuk fel, amelyek talán rávilágítanak a sikertényezőkre.

Az outdoor program tehát a szabadban, természetes környezetben, bizonyos fokig előkészített terepen zajlik. Az előkészítés mértéke változó, létesültek teljesen kiépített pályák, míg mások csak a természet adottságait részesítik előnyben. A feladatok általában fizikai mozgást igényelnek, nehézségi fokuk általában a csapathoz igazodik, viszonylag könnyen végrehajthatók, de mégis kihívást jelentenek – tipikusan nem követelnek meg extrém fizikai adottságokat, végrehajtásuk egy, a nap nagy részét mondjuk egy számítógép mögött töltő alkalmazott által végrehajthatók.

Az outdoor-tréningek alapja mindig valamilyen kalandos akciósorozat, amelyben gyakran versenyhelyzetet hoznak létre a párhuzamosan dolgozó csapatok között. A feladatok során a csoporton belüli munkamegosztás spontán és tervezett módon jön létre. A tréning keretjátékai mindig kihívást is jelentenek, mivel ismeretlen területre viszik a résztvevőket és e közegben erőteljes aktivitásra kényszerítenek. A cselekvési kényszer, a kockázatot is magában rejtő megoldási mód intenzív, meghökkentő élményt nyújt. Lényeges szerepet töltenek be a folyamatot végigkísérő visszacsatolási szakaszok.



Csapatépítő tréning a szabadban 1


Az outdoor tréningek lehetséges céljai:

Önértékelésre épülő személyiségfejlesztés
• Ellenszer a gyors kiégéssel szemben
• Tapasztalatszerzés a csapatként való gondolkodásban
• Egymás iránti bizalom építése
• Tudatos magatartásváltás
Kommunikációs készség fejlesztése, csoport-kommunikáció fejlesztése
• Tapasztalatszerzés a kockázatkezelésben

Az outdoor tréningek feladatainak fontos jellemzője, hogy azok legtöbbször csak együtt, csapatban oldhatók meg. A sikeres feladatmegoldás a munkamegosztás és a kooperáció helyes arányának megtalálásával egyenértékű. A csapat a közös cél, a közös célelérés és a sikeres egyéni előrehaladás együttesére épül – az outdoor feladatai a reális kockázatvállalás okozta felelősségi ernyő alá kerülő egyén problémáit és a csapat lehetséges (de tipikus) reakcióit is feltárják, akárcsak egyes csoportvezetői módszerek eredményességét vagy a vezetés átadás-átvételének minőségét is.

A jó csapat persze a rutinhelyzeteken túl, a krízishelyzetekben is biztos támaszt jelenthet, ami a team minden tagjának a szakmai problémamegoldáson túl stabil érzelmi (közösséghez való tartozás) és motivációs (érdekérvényesíthetőség) hátteret is adhat. Egy jól megkomponált outdoor tréning egyszerre hozhat egyéni felismeréseket és lehet az élménydús szervezeti tanulás terepe: mindezt távol az irodától vagy a gyártól, a szabad levegőn nyújtva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik