Pénzügy

Fókuszcsoportos interjú

Ha célunk az információszerzés egy adott szakmai területtel kapcsolatban, legtöbbször egyszerűen véleményt kérünk egy általunk elismert szakembertől. Ha ezt egy időben több szakértő végzi, egymást modíválva, erősítve, egy hozzáértő moderátor vezetése mellett, magunk is meglepődünk majd, hogy milyen újszerű és széleskörű eredménnyel jár a folyamat.

Ezt a csoportos interjúformát akkor használjuk, amikor olyan emberektől szeretnénk információt begyűjteni egy bizonyos kérdéscsoporttal kapcsolatosan, melyet a csoport tagjai jól ismernek. 8-12 főből áll a csoport, és mi magunk választjuk azokat, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a szóban forgó témáról.
Ez egy szabadon folyó, laza, informális légkörű beszélgetés, amelyet jól képzett moderátor vezet. A moderátornak nemcsak jó kommunikációs és kapcsolatteremtési, hanem jó megfigyelő készséggel is rendelkeznie kell. Ennek a formának az az előnye, hogy egyszerre több információhoz lehet jutni a kutatási témáról, ráadásul megfelelő vezetés esetén a résztvevők egymást ösztönzik és egyre értékesebb gondolatokat hoznak ki egymásból.


Precíz felkészülést igényel


Mindez csak akkor érvényesül, hogyha a témakör jól definiált és előkészített. Használhatjuk induló hipotézisek megfogalmazására, vagy kreatív ötletek, új gondolatok születésének elősegítésére, új termék, szolgáltatás esetén potenciális hibák kiszűrésére, vagy ezzel kapcsolatos gondolatok gyűjtésére. Általában kvalitatív és kvantitatív kutatások mellett használjuk, kiegészítés gyanánt. Az emberi erőforrás területén – mint minden interjúformát – információk beszerzésére használjuk.

Példa erre, amikor munkaköri csoportoktól szeretnénk megtudni többet a feladataikról, elvégzésükhöz szükséges feltételekről annak érdekében, hogy meghatározhassuk a pozíció betöltéséhez szükséges alapkompetenciákat. Az így nyert információk képezhetik a kompetenciaprofil alapját, melynek ismerete fontos a HR rendszer felállításához (pl. teljesítményértékelés, kiválasztás, fejlesztés, karriertervezés stb.).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik