Pénzügy

A sokszínűség kreatívvá tesz

A jó példa ragadós – akár ez is lehetne a mottója az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által létrehozott elismerésnek, „A Sokszínű és Befogadó Munkahely Best Practice Vállalati Nagykövete” címnek, amelyet kilenc, arra érdemes vállalatnak adományozott. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy megmutassa a megfelelő irányt a többi cégnek, amelyeknek még gazdasági előnyük is származhat ebből.


A tavaszi felhívásra beküldött 32 kezdeményezést egy kiadványban (amely A befogadó és sokszínű munkahelyért – Jó példák a magyarországi vállalatoktól címet viseli) gyűjtötte össze és tette közzé az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO). A kiadvány információt nyújt arról, hogy a Magyarországon működő vállalatok hol is tartanak jelenleg a befogadó és sokszínű munkahelyek kialakításának folyamatában. A beérkezett pályázatokat a Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról ajánlásai alapján csoportosították. Az elismerésben részesített kilenc vállalatot a munkahelyi esélyegyenlőség terén kifejtett tevékenységükért díjazták.


Magyarországon már egyre több olyan vállalat működik, ahol tudatos politikával törekszenek a befogadás, az esélyegyenlőség

Letölthető dokumentumok


A befogadó és sokszínű munkahelyért – Jó példák a magyarországi vállalatoktól című ILO-kiadvány kereskedelmi forgalomba nem került, csak itt olvasható.

HBLF Kódex a szervezeti sokszínűségről és a befogadásról című dokumentum.

és a sokszínűség megteremtésére. A diszkrimináció-mentesség, vagyis az egyenlő bánásmód jogi követelményének betartása azonban automatikusan még nem vezet a befogadó munkahely kialakulásához. A minőségi változáshoz a sokszínűség megvalósításáért felelős személyekre, intézményekre, toleráns és befogadó szervezeti kultúrára, hatékony kommunikációra és visszacsatolásra is szükség van. Az élenjáró cégek ma már társadalmi felelősségvállalásuk (CSR) fontos részeként kezelik a befogadó és sokszínű munkahely megteremtését – mondta Tardos Katalin, a kiadvány szerkesztője.


Iránymutatás ösztönzéssel


„Ma a munkahelyeken tilos a diszkrimináció, és senki sem kötelező arra, hogy tervszerűen tegyen bármit is az esélyegyenlőségért. Az ILO a diszkrimináció-mentes foglalkoztatási gyakorlat tudatos kialakításához kíván iránymutatást és segítséget nyújtani a cégeknek. Mivel ezt széleskörű társadalmi bázisra alapozva kívánjuk elérni, ezért partneri kapcsolatot kerestünk a Hungarian Business Leaders Forummal (HBLF), valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Az európai esélyegyenlőségi év kiváló lehetőséget biztosított a párbeszéd elindítására. Ennek eredményeként a cégek felismerhetik a sokszínű munkahelyben rejlő gazdasági előnyöket, és élő példák alapján tapasztalhatják meg, hogy mit jelent ez a talán néha elvontnak tűnő téma a gyakorlatban. Kiadványunkkal tudásmegosztásra kívánjuk ösztönözni a hazai cégeket” – mondta Severine Deboos, az ILO CSR & Szociális Finanszírozás Programjának koordinátora a díjátadáson.


Dr. Ránki Zsuzsanna, a HBLF tiszteletbeli elnöke hozzátette, hogy a HBLF mindig azt hangsúlyozta, hogy a példamutatásnál semmi sem lehet hitelesebb eszköz arra, hogy hozzájáruljanak a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés napi üzleti gyakorlattá válásához. „Büszkék vagyunk arra, hogy egy széles körű, többszektoros együttműködés részeként úttörő szerepet vállalhattunk ebben a munkában” – nyilatkozta az elnök asszony.


Az egyik díjazott, a Shell Hungary Zrt. az elsők között csatlakozott a kódexet aláíró cégekhez. Varga István elnök-vezérigazgató szerint a sokszínűség és a befogadás segíti a vállalatot a legtehetségesebb munkatársak megszerzésében, illetve ösztönzi a dolgozóik kreativitását.


Az EU tagállamaihoz hasonlóan Magyarországon is az üzleti vállalkozások a foglalkoztatás igazi motorjai, így a sokszínű és befogadó munkahelyek megteremtése az üzleti szektor közreműködése nélkül nem lehetséges. A világban egyre több vállalatnál foglalkoznak esélyegyenlőségi kérdésekkel, és a szervezeti sokszínűség megteremtésével. Az etikai normák betartásán túl fontos szerepe van ebben a jogi megfelelésnek és a gazdasági előnyök felismerésének is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik