Pénzügy

Bezárult az esélyegyenlőség éve

Kitart Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter a szabad iskolaválasztás felülvizsgálata mellett, aki a 2007-Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év záró konferenciáján hangsúlyozta: akkor eredményesek a romák helyzetének javítása érdekében tett kormányzati intézkedések, ha erős a társadalmi támogatottságuk. Ez ma nincs meg Magyarországon.

Az egyenlő esélyek év záró konferenciáján az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Arató Gergely szerint a roma gyermekek szegregált oktatásának visszaszorítása érdekében széles körű társadalmi összefogásra van szükség. Arató egy kutatásra hivatkozva azt állította: nem igaz, hogy nem lehet olyan iskolát indítani, ahol egyenlő esélyeket biztosítanak minden gyerek számára. Arató hivatkozott az Országos Oktatási és Integrációs Hálózat programjának hatásvizsgálatáról készülő tanulmányra, melynek előzetes adatai szerint az integráció nem rontja a nem roma tanulók iskolai teljesítményét, javítja ellenben a roma tanulókét, és a nem roma tanulók viszonyulását a romákhoz.


A szabad iskolaválasztás felülvizsgálatát javasolta megnyitó beszédében Lamperth Mónika a Közép-Európai Egyetemen szervezett konferencián. „Nem a szabadság korlátozását kell kiolvasni a szabad iskolaválasztás felülvizsgálatából” – közölte a miniszter, aki szerint nem véletlen, hogy az Országos Cigány Önkormányzat támogatja a kezdeményezést, ugyanis a hátrányos helyzetű térségekben a jobb módú szülők elviszik a gyermekeiket más, jobbnak ítélt iskolákba, ám ezt a munkanélküli roma szülők nem tudják megtenni.


Húszmillió a figyelemfelkeltésre


Lamperth Mónika szerint ott sikeresek az esélyegyenlőségi programok, ahol a helyi közösség elfogadja, hogy támogatni kell a romákat. Az eredmények között említette, hogy az Országgyűlés a nyár elején elfogadta a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervéről szóló határozatot, melynek a célja a romák munkaerő-piaci integrációjának az elősegítése, az egyenlő bánásmód érvényesítése, és hogy elkészült a „Legyen Jobb a Gyerekeknek” Nemzeti Stratégia 2007-2003 (letölthető pdf-ben).


Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára elmondta: többek között konferenciákat, fesztiválokat, kulturális, sport és gyermek rendezvényeket szerveztek az esélyév keretében. Hozzátette: Magyarországon idén két alkalommal járt az egész Európát bejáró kék-sárga antidiszkriminációs kamion, Palya Bea énekest és Kaltenbach Jenőt, a leköszönt kisebbségi ombudsmant esélyegyenlőségi nagykövetnek választották, pályázatokat hirdettek, többek között tizenegy szervezet között osztottak szét húszmillió forintot a figyelemfelkeltő programok támogatására. Ugyanennyit kaptak az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat esélyegyenlőségi irodái az általuk koordinált programokra.


A konferencián a szociális tárca minisztere kiosztotta a Legjobb Esélyegyenlőségi Terv-díjat, amelyet az üllői önkormányzat, a Budapesti Corvinus Egyetem és Magyar Posta Zrt. kapott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik