Pénzügy

Civilsuli: állami magyar egytemet Erdélynek

Hat erdélyi magyar közéleti személy tartott előadást a 14-18 éves fiataloknak Sepsiszentgyörgyön a civil szféráról, az élethosszig tartó tanulásról, a magyar egyetemért vívott küzdelemről és a sajtószabadságról.

A kétnapos Civilsuliban, amely a fiatalokkal a civil szférát ismerteti meg, ismét több érdekes előadást hallhattak az érdeklődők. Többek között Bereczki Kingáét, aki a Többnyelvűség az élethosszig tartó tanulás folyamatában témáját járta körül. Bemutatta az ECL nyelvvizsgarendszert is, melynek előnye, hogy sikeres vizsgázás esetén élethosszig tartó diplomát ad, és a vizsgarendszer egységes, Európában bárhol elfogadják.


Kovács Lehel István egyetemi tanár előadásában pedig egy önálló állami magyar egyetem létrehozásának igényéről beszélt, egyben visszatekintést nyújtott arról, hogy hogyan alakult meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem jogelődje. Felvázolta a többi európai nemzeti kisebbség helyzetét is ebben a kérdésben. Meglepő, hogy sokkal kevesebb lélekszámú kisebbségeknek is van államilag támogatott önálló egyetemük, míg a másfél milliós romániai magyaroknak nincs.

Legközelebb Marosvásárhelyen, december 1–2. között nyílik ki a Civilsuli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik