Pénzügy

Nincs magyar a legjobb egyetemek között

A Topuniversities.com honlapon megjelent legújabb, a világ elitegyetemeit felvonultató rangsor nem okozott meglepetést a korábbiakhoz képest, az Egyesült Államok és Nagy Britannia egyetemei foglalják el az első 15 helyet. A listát a Harvard Egyetem vezeti, a második pedig a cambridge-i. A 200-as listára nem került fel magyar intézmény.

A Topuniversities.com által novemberben publikált 2007-es listában szerepel az is, hogy az egyes intézmények milyen helyet foglalnak el a tavalyihoz képest. A top 10-ben még mindig az angolszász intézmények dominálnak: a négy legjobb a Harvard, a Cambridge, az Oxford és a Yale Egyetem – immár második éve. A University College London és a Chicagói Egyetem viszont először szerepel az élmezőnyben.


Az első 100-ban már találunk más európai országokat (Hollandia, Franciaország, Svájc vagy Dánia), illetve ázsiaiakat is szép számmal – 13-at, tehát eggyel többet, mint tavaly. 2006-ban 41 európai intézmény szerepelt a listán, az idén ez lecsökkent 35-re, szemben az észak-amerikai egyetemekkel, amelyeknek a száma nőtt (most 43, előző évben 37 volt). Ausztrália több intézménye is bejutott, azonban Afrika és Dél-Amerika egyetemeivel „csak” a legjobb 200 között találkozhatunk.


Az értékelésbe ugyanúgy beleszámított a diákok és a dolgozók véleménye, mint az egyetem globális hatásai, és az elméleti megítélése. Az egyetemek vezetői egyhangúan azt nyilatkozták, hogy számukra a legfontosabb a megfelelő szakértelemmel rendelkező dolgozók és a legjobb diákok toborzása akár külföldről is, ezzel tartva és fejlesztve az egyetem színvonalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik