Pénzügy

Ahol a dolgozók szívére is figyelnek

Nem várt sikerrel zárult az Országos Egészségfejlesztési Intézet által meghirdetett Szívbarát Munkahely pályázat. Több mint száz pályázó közül választotta ki a szakértő zsűri a legjobbakat. Két kategóriában hirdettek nyerteseket és született egy különdíj is. A díjazott cégek egészség-megőrzési „praktikái” igen széles skálán mozognak: a saját konditeremtől kezdve a vállalati sportversenyeken át egészen a közös, egészséges reggeliig minden megtalálható.

Nagyvállalati kategória


1. Alcoa-Köfém Kft.
2. Coca-Cola Beverages Magyarország Kft.
3. Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központja

Kis- és középvállalati kategória

1. Mediaedge:cia* Hungary Kft.
2. DOW Hungary Kft.
3. Környezettudatos Vállaltirányítási Egyesület

Különdíj
Menhely Alapítvány

A pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi stressz kezelésének fontosságára, valamint megtalálni azokat a cégeket, amelyek leginkább megteremtik a szívbarát körülményeket a dolgozók számára. A munkahelyi stressz kezelése lényeges és nem elhanyagolható feladat. A stresszkezelés fejlettsége a cégek hatékonyságát is befolyásolja. Ennek ellenére a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak a stresszkezelés kérdéskörével. Pedig az üzleti világban szinte mindenütt fellelhető a túlfokozott stressz.


Tréningek, konditerem és Cafeteria a díjazott cégeknél


Az Alcoa-Köfém Kft. 1993-óta kínál egészségbarát programot az alkalmazottainak, azokat folyamatosan bővítik. Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőző szűrő vizsgálatokra is. A Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. 2006 augusztusában indította útjára a dolgozók részére készített Munkahelyi Egészségfejlesztő programját. A cég közel 1300 dolgozója számára nyújt folyamatos segítséget – trénigek, előadások formájában – ahhoz, hogy életvitelük, életminőségük javuljon.


Szintén hangsúlyt fektet a dolgozók fizikai kondíciójának folyamatos karbantartására a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központja. Minden katonának meg kell például felelnie a fizikai állóképességet vizsgáló Cooper-teszten. A honvédségnél egyébként is hagyományosan nagy elismertsége van a sporteredményeknek, jelenleg is számos lehetőséget biztosítanak a munkavállalóik számára a munkaidő keretében történő testmozgásra: tornapálya, teniszpálya, konditerem várja őket.


A Mediaedge:cia Hungary Kft. 2004-től indított útjára olyan programokat, melyek az egészségtudatos gondolkodást segítették elő. A Cafetreia program bevezetése során a különböző öngondoskodást segítő elemek kerültek előtérbe. A rendszeres testmozgás támogatása fontos lépés volt, a cég minden munkavállalója számára ingyenesen elérhető sportolási lehetőségek kínálkoznak edzőtermi és szabadtéri sportok (foci vagy éppen futóverseny) formájában. A cég 2007-től vezette be a közös reggelit, és a havonkénti orvosi konzultációt, ami egy fontos eleme az egészségtudatos gondolkodásnak.


Vízi túra, stresszoldó masszázs – kevesebb beteg munkatárs


Más cégek közös kirándulásokat, vízi túrákat, és egyéb rendezvényeket tartanak a dolgozóiknak. A DOW Hungary Kft. futballcsapata 1995 óta vesz részt az iparágban dolgozók számára meghirdetett futball kupán. Egyéb sportolási lehetőségek is kínálkoznak, úgy mint úszás, fallabdázás vagy akár a cég által kialakított saját konditeremben a mindennapi edzés. A stresszoldó masszázs is a dolgozók felüdülését szolgálja.


A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) nevéhez és tevékenységéhez híven maga is jó példával jár elől. A vállalatoknak nyújtott Zöld iroda programjuk a környezet- és emberbarát irodák kialakítását és fenntartását célozza meg és segíti. A KÖVET az évek során folyamatosan finomodott és csiszolódott, mivel a lehetőségek is egyre tágabbak lettek ezen a területen. A dolgozók kiegyensúlyozottsága, fittsége, a munkavégzés eredményességén egyértelműen mérhető. A cégnél a szívbarát működtetésnek köszönhetően elhanyagolható lett a betegszabadságok aránya, a munkatársak terhelhetőbbek lettek. A cég továbbá stresszmentes légkört teremt a rendszeres beszélgetések, értékelések, személyes karriertervezés révén.


A különdíjas Menhely Alapítvány a különdíjként kapott összeget a dolgozók életmódjának javítására és egy közös sportnap szervezésére fogja felhasználni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik