Pénzügy

Jöhetnek a romániai munkavállalók

Öt dokumentumot írtak alá, tízet pedig véglegesítettek a román-magyar együttes kormányülésen. A gazdasági és kulturális élet, a kisebbségvédelem, valamint az infrastrukturális fejlesztés területén kívül lefektették: Magyarország megnyitja munkaerőpiacát Románia előtt. Szóba került a magyar kisebbség helyzete is.

Magyarország január elsejétől megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett munkaerő előtt – mondta Gyurcsány Ferenc Nagyszebenben, a román-magyar közös kormányülésen. Calin Popescu Tariceanu román kormányfő ezzel kapcsolatban kifejtette: liberális politikusként üdvözli ezt a lépést. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Romániából várhatóan nem fognak tömegesen élni e lehetőséggel, hiszen az országban mindössze 4,1 százalékos a munkanélküliség, a szakképzett munkaerő tekintetében pedig kifejezetten hiány van.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Közvetlen vasút lesz Budapest és Kostanca között

A két miniszterelnök és a sajtó képviselőinek a jelenlétében írtak alá öt dokumentumot az illetékes szaktárcák miniszterei. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a román bel- és közigazgatási reformügyi minisztérium közös nyilatkozatot írt alá Romániának a schengeni térséghez való csatlakozása folyamatát támogató együttműködésről. E két tárca egy másik közös nyilatkozatot fogadott el a nagysebességű, az európai vasúti közlekedési hálózathoz kapcsolódó vasútvonal jövőbeni megvalósításáról a Budapest-Bukarest-Konstanca vonalon.

A romániai etnikumközi kapcsolatok hivatala és a Miniszterelnöki Hivatal között jegyzőkönyv született a kisebbségvédelmi kutatások területére vonatkozó együttműködésről. Együttműködési megállapodás szól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, valamint a román fejlesztési, középítkezési- és lakásügyi minisztérium között a két tagállam együttműködéséről a közös érdekeket szolgáló, előreláthatólag európai forrásokból társfinanszírozandó projektek támogatására. Együttműködési memorandum jött létre a Pénzügyminisztériumok között az állami támogatási szabályok végrehajtása területén való együttműködésről.

Közös érdekek, közös együttműködés

A korábban előre jelzett további tíz témában is megegyeztek a felek, az erről szóló dokumentumok egy részét már aláírták vagy véglegesítették. Így a két ország együttműködik a jövőben a légtérrendészeti feladatok terén, de az oktatási együttműködésről is külön dokumentum szól a 2007-2011 közötti időszakra. Feladatok együttes teljesítésében egyezett meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a román munkaügyi-, családügyi és esélyegyenlőségi minisztériummal.

Szándéknyilatkozat rendelkezik az APEH és a román pénzügyigazgatási nemzeti ügynökség között az adóigazgatási együttműködésről, de ezentúl együttműködés lesz a környezetvédelem terén és az egészségügyben is.


A magyar kisebbség is szóba került


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közös román-magyar kormányülésen kitért az erdélyi magyarság helyzetére is, különös tekintettel a romániai kisebbségi törvénytervezetre. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a javaslat jelenleg a parlamentben van, ott még folyik róla a vita.


Szóba került a Sapientia tudományegyetem ügye is. Tariceanu megállapította: ennek az oktatási intézménynek először teljesítenie kell az akkreditáláshoz szükséges feltételeket, megfelelve a romániai oktatási rendszer kereteinek, csak azután lehet szó arról, hogy román állami forrásokból is finanszírozni lehessen. Gyurcsány Ferenc is úgy látta: a Sapientia legnagyobb kihívása, hogy akkreditálni lehessen a romániai jog szerint. Emlékeztetett: az intézményt az idén 1,6 milliárd forinttal támogatta a magyar állam.


Az SZDSZ teljesen megnyitná a munkaerőpiacot


Az SZDSZ üdvözli a miniszterelnök bejelentését, miszerint Magyarország 2008. január 1-jén megnyitja munkaerő-piacát a szakképzett román munkavállalók előtt. A liberális párt ugyanakkor fenntartja a teljes nyitással kapcsolatos, eddig következetesen képviselt álláspontját és a fennmaradó korlátozásokat is indokolatlannak érzi.

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint az eddigi együttes kormányülések tapasztalatai azt mutatják, hogy az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizonyult mindeddig a regionális együttműködés, a jószomszédi kapcsolatok, Magyarország, illetve a romániai magyar kisebbség szempontjai iránt legnagyobb fogékonyságot mutató, felelős, európai politikai erőnek.

Ugyanakkor oktatási, kulturális és kisebbségi kérdésekben a második együttes kormányülés óta eltelt időszakban nem sikerült a korábban elfogadott határozatoknak megfelelő mértékű előrelépést elérni. Sajnos a harmadik kormányülés tematikája sem mutat érdemi változást e tekintetben – írta közleményében az európai parlamenti képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik