Pénzügy

Egyetemistákat támogat a GE

Hatodik alkalommal hirdeti meg az Institute of International Education (IIE) és a GE a regionális felsőoktatási ösztöndíjprogramjának magyar fordulóját, a GE Foundation Scholar-Leaders-t. A pályázatra öt magyar egyetem hallgatói jelentkezhetnek.

Az ösztöndíjpályázat regionális program keretében valósul meg Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Romániában. Eddig a GE Foundation támogatásával összesen 191 fiatal részesülhetett Közép-Európa első regionális felsőoktatási ösztöndíjában. A régióban az egyetemek legjobb hallgatóinak toborzását és kiválasztását a GE Foundation képviseletében a Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) végzi szigorú nemzetközi módszerek alapján.


„A közép-európai térség egyik legnagyobb nemzetközi befektetője és munkáltatójaként a GE sajátos eszközeivel járul hozzá régiójának fejlődéséhez. Innovatív oktatási programjaink – mint az ózdi GE Foundation Nyíló világ tehetséggondozó program vagy Az élet iskolája elnevezésű kísérleti program – amelyek a középiskolai oktatást kiegészítve munkaerő-piaci készségeket fejlesztenek” – mondta Leslaw Kuzaj, a GE Közép-Európáért felelős regionális vezetője.


Kik pályázhatnak?


Közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki szakon, a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen vagy a Pannon Egyetemen, első diplomás képzésben tanuló másodéves diákok adhatják be a pályázatukat. Feltétel a jó angol nyelvtudás is.


A beadási határidő november 30., eddig kell postára adni a pályázati anyagot. A kitöltött jelentkezési laphoz csatolni kell egy ezerszavas esszét, két ajánlólevelet (legalább egyet egy egyetemi professzortól), önéletrajzot, valamint az egyetemi tanulmányok első évének elvégzését igazoló okmányok másolatát és ezek angol fordítását (nem szükséges hitelesíteni).


Nem csak tapasztalatok lehet nyerni


A tizenöt nyertes három éven keresztül évente ezer euro ösztöndíjat kap. Ezen felül a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy nyáron részt vegyenek egy nemzetközi vezetői készségfejlesztő szemináriumon. Az úgynevezett „shadow day” keretében egy teljes napon át „árnyékként” követhetik és figyelhetik egy GE-vezető napi munkáját.


Az ösztöndíjat elnyerő diákoknak a program részeként önkéntesi munkát is kell végezniük, amellyel hozzájárulhatnak saját környezetük (iskolájuk, városuk) fejlődéséhez, épüléséhez, így a pályázóknak nemcsak kiemelkedő tanulmányi eredménnyel kell rendelkezniük, de fontos, hogy valamilyen egyetemen kívüli tevékenységekben is részt vegyenek (mint például diákcsoportokban való tevékeny szerep, önkéntesi munka, közösségi szerepvállalás stb.).


A résztvevő egyetemek teljes listája és a jelentkezési lap az Institute of International Education honlapjáról letölthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik