Pénzügy

A minőségi felsőoktatást pénzeli az EU

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra összpontosítanak az Új Magyarország Fejlesztési Terv október 17-én megjelent felsőoktatási infrastrukturális és innovációs pályázatai. Ez nem véletlen: uniós összevetésben hazánk lemaradása e téren jelentős. Az egyetemek és főiskolák fejlesztésére például 2010 végéig óriási összeg: csaknem 85 milliárd forint európai uniós forrás fordítható.

A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások a pályázati csomagban csaknem 35 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak a versenyképességük növelésére. Ezt egészíti ki egy 50 milliárd forintos, szintén a kutatás-fejlesztésre (K+F) fókuszáló felsőoktatás-fejlesztési pályázati csomag is, amely az egyetemek és a főiskolák beruházásait segíti.


Se kutatás, se fejlesztés


A felmérések szerint tíz magyar vállalkozásból kilenc nem végez kutatás-fejlesztést, tízből nyolc pedig még csak újítást sem tudott felmutatni a cége működésében. Nem véletlen tehát, hogy a K+F kiemelten támogatott területnek számított már az I. Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) is. Az innováció pedig az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapott a 2007-2013 közötti időszakra szóló Új Magyarország Fejlesztési Tervben: az előttünk álló hét év alatt csaknem 230 milliárd forint európai uniós forrást költhetnek el erre a magyar pályázók. A következő másfél évben 34,6 milliárd forint válik elérhetővé elsősorban a kkv-k számára.


Kutatóhelyekért pénz


Az új, gazdaságfejlesztési pályázati csomagban az egyes konstrukciók az ipari kutatástól a prototípus megvalósításán át egészen az új termék piaci bevezetéséig, és az innováció teljes folyamatához kínálnak EU-s forrásokat.


Az egyetemek és kutatóhelyeik, valamint az üzleti szféra együttműködését erősítendő a pályázatnál előírás, hogy a nyertes vállalkozás az elnyert támogatás egynegyedéből egyetemi vagy akadémiai kutatóhelyi kutatásokat rendeljen meg.


A K+F eredményességéhez elengedhetetlenek a jól működő kutatóközpontok, a jól felszerelt innovációs és technológiai parkok. Az I. NFT kooperációs kutatóközpontok létrehozását segítő pályázatának folytatása a K+F-központok fejlesztésére vonatkozó kiírás. Ennek az az alapvető célja, hogy megerősítse az egyetemek, a kutatóhelyek és az üzleti szféra együttműködésére létrehozott, gazdasági társaságként működő kooperációs kutatóközpontokat és regionális egyetemi tudásközpontokat. Az e társaságok által elnyerhető támogatás összege 400 millió és 1 milliárd forint között lehet.


Fiókban a pályázat


A Miskolci Egyetem vezetői előre dolgoztak: a fiókban várnak sorukra a különböző pályázati anyagok. Például a központi könyvtár épületének megújítására az összeget a mostani pályázatból remélik. Az pedig, hogy minden terv készen álljon, azért fontos, mert elég kevés az idő a kiírás és a beadási határidő között – tudta meg a FigyelőNet.

Hogy szépüljön is a campus


Első lépésként a felsőoktatási infrastruktúra négy évre szóló, 85 milliárd forintos keretéből ír ki pályázatot csaknem 30 milliárd forint értékben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Mivel a keret legalább 75 százalékát a matematikai, a műszaki és informatikai, illetve a természettudományi területek fejlesztésére kell fordítani, így ezeken a területeken az infrastruktúra 80 százaléka megújulhat. A nyertes intézmények tehát fejleszthetik az oktatást, a kutatást és az innovációt szolgáló épületeiket, a laboratóriumokat, valamint az informatikai és infokommunikációs rendszereiket.


A versenyképes magyar felsőoktatás érdekében ezenkívül a bolognai képzéshez kapcsolódó tananyagfejlesztést, a tanárképzés reformját vagy a kiemelkedő hallgatók és oktatók alkotótevékenységét segítő pályázatok is megjelennek a közeljövőben. A tervek szerint 2010-re 15 százalékkal nő a műszaki és természettudományos területeken tanuló hallgatók száma. Ez a magyar gazdaság versenyképességének egyik fő feltétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik