Pénzügy

Ismét változott a felvételi

Nem kell február 15-ig várni a felsőoktatási jelentkezéssel azoknak, akik már rendelkeznek érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel. Hiszen ezentúl már most, ősszel beadhatják a lapjukat – igaz, a februárban induló szemeszterekre. A korábban keresztfélévesnek is nevezett képzésekre 2007-től külön felvételi eljárásban lehet jelentkezni.

Országszerte 50 felsőoktatási intézmény hirdette meg képzéseit 175 szakon – ebből 83 alapképzés, 58 felsőfokú szakképzés, 34 pedig a már diplomával rendelkezők számára mesterképzés. A februárban induló képzésekre a jelentkezési határidő november 15. A felvételi tájékoztató kiadványt a könyvesboltokban lehet megvásárolni.


A tájékoztató teljes adatállománya felkerült az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapjára is, ahol böngészhetők például a 2008. februárban induló képzések. A részletes információk mellett a jelentkezésre vonatkozó valamennyi szabályt is tartalmazza a kiadvány – akár papíron, akár online formában olvassuk. A felsőfokú szakképzéseknek és a mesterképzési szakoknak több mint a fele államilag támogatott formában indul.


A jelentkezési lap könyvesboltokban kapható


A kizárólag az őszi eljárásban érvényes, a jelentkezési határidő megjelölésével nyomtatott jelentkezési lapokat október 15-től lehet megvásárolni a könyvesboltokban és a nyomtatványboltokban. Ezek benyújtásának határideje november 15. A felvételi eljárás díja változatlanul 9000 forint, amivel három helyet lehet megjelölni. És hogy sikeres volt-e a felvételi? Az eredmény 2008. január 15-én születik meg.


Akik a középiskolai tanulmányaikat a jövő tavasszal fejezik be, természetesen nem adhatják be a lapjukat, hiszen a februári évkezdésre még nem teszik le az érettségit. A „hagyományos” Felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely a 2008. szeptemberben induló képzéseket tartalmazza, változatlanul december 15-én jelenik meg. A tavaszi felvételikre vonatkozó jelentkezési határidő pedig – a korábbi évekhez hasonlóan – 2008. február 15.


Megszűnik a diplomás és a kiegészítő képzés


A 2008-as felvételi eljárásban már nem hirdetnek meg külön a diplomával rendelkezők számára képzéseket (amelyet régebben a D-vel jelöltek), valamint kiegészítő alapképzéseket (K), ugyanis ezek nem részei a többciklusú képzési rendszernek. A diplomával rendelkező jelentkezők ezért alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben vagy – megfelelő oklevél birtokában – mesterképzésben folytathatják tovább a tanulmányaikat.


Néhány intézmény már az idén elindította első mesterszakjait. Eddig 161 MSc-képzés létesítését hagyta jóvá a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, ebből 125-nek az oktatási és kimeneti követelményei már megjelentek a vonatkozó OKM-rendeletben, s több tucat jóváhagyott szakindítási kérelem van már az intézmények birtokában. A tanárképző főiskolát végzetteknek jó hír, hogy a tanári mesterszakok akkreditációja is gőzerővel zajlik, így 2008 februárjában valószínűleg már ezekre is lehet jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik