Pénzügy

Magyar diákok szállása Párizsban

A Párizsi Magyar Intézet nemcsak kulturális, hanem oktatási képviselete is hazánknak: Collegium Hungaricum. S mint ilyen, egyik kiemelt célja, hogy minél több magyar diákot segítsen hozzá egyetemi tanulmányaik franciaországi folytatásához – hol ösztöndíjjal, hol kollégiummal.

Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) másfél évvel ezelőtt kinevezett igazgatója kiterjesztette a korábbi lehetőségeket. Részben ennek köszönhető, hogy kétszer annyian jelentkeztek a kollégiumi férőhelyekre, mint a korábbi években. Az intézet pályázati kiírásában szociális rászorultság alapján is várt jelentkezőket. Ennek köszönhetően idén 23 diák utazhat Párizsba tanulni kedvezményes szálláshely birtokában.


Párizsban külföldi diákként szállást keresni szinte lehetetlen vállalkozás. A kollégiumi helyek villámgyorsan betelnek, albérletet (különösen néhány hónapra) találni rettenetesen nehéz – már csak a horribilis összegű kaució okán is. Mindezt itthonról megszervezni embert/diákot próbáló feladat.


Az OKM bérli a kolikat


A PMI – amely Collegium Hungaricumként működik – így hazánk kulturális és oktatási képviselete is egyben, már hosszú évek óta próbálja a hozzá forduló diákok ilyen irányú problémáit (is) orvosolni. Míg más országok hosszú-hosszú évtizedek óta akár állami támogatásból, akár magánadományokból, akár kétoldalú megállapodások révén közös finanszírozással saját „házakat” (értsd kollégiumokat) képesek fenntartani a híres párizsi egyetemi kolóniában, Magyarország ezt a terhet jelenleg nem tudja vállalni.


Az Oktatási és Kulturális Minisztérium éppen ezért évek óta bérlőkijelölési jogot vásárol Párizs legnagyobb egyetemi kollégiumi központjában, a Cité Internationale Universitaire de Paris-ban. A 23 férőhelyre 66 ösztöndíjas pályázott – hiszen a CIUP csak ösztöndíjjal rendelkező hallgatókat fogadhat.


Az idén országossá tett pályázat elbírálásakor Ecsedi-Derdák András ezúttal először szociális rászorultsági szempontokat is figyelembe kívánt venni. A háromtagú bírálóbizottság, amelynek az intézet igazgatóján kívül Szende Tamás, az INALCO Közép- és Kelet-Európa Intézete igazgatója és Kassai György irodalomtörténész voltak a tagjai, az új szempontokat is figyelembe véve választotta ki azt a 23 diákot, akik októbertől párizsi kollégiumokban lakhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik