Pénzügy

Trénerképzés

Trénereket akkor érdemes kiképeztetnünk, ha növekvő vagy elég nagy a cégünk ahhoz, hogy ismétlődően legyen képzés. A tréning nem tanítás, ahol ismeret-átadás zajlik, fejből fejbe. Nem is betanítás, ahol az egyes folyamatokat mondjuk el és gyakoroltatjuk be az új emberrel.

A tréning döntően az egyéni készségek fejlesztésére irányul. Kevés elmélet, sok és minden esetben jól feldolgozott gyakorlás. A tréning tervezésének és tartásának alapjait három-öt nap alatt lehet elsajátítani – ezt követően egy gyakorlott tréner mellett co-trénerként működhet a gyakorló. Tíz-húsz nap már elég ahhoz, hogy kellően összeérlelt tudása és gyakorlata legyen valakinek. Még ekkor is jó, ha egy tapasztalt tréner megfigyeli az első néhány alkalommal, és visszajelzést ad.


Orientációs képzés, front-line tréning, prezentációs és egyéb menedzsment technikák fejlesztése – ezekhez hasonló programokat belső ember is remekül tud vezetni.


A trénerképző tréningen kifejlesztik a legfontosabb készségeket, begyakorolják a legalapvetőbb gyakorlatokat, és felkészítenek a várható nehéz helyzetekre. Az is része lehet a trénerképzésnek, hogy megtervezik a fenti programokat, és egyes elemeit begyakorolják.


Talán legfontosabb a trénerképzésben az önismeret fejlesztése. Fontos ugyanis, hogy a frissen képzett trénert ne a résztvevői szembesítsenek először valamely hiányosságával vagy erényével, mert elveszítheti lelki egyensúlyát. Nem kell egy trénernek tökéletesnek lennie, de jól kell tudni kezelni saját gyengeségeit. Ha ez megvan, akkor már elboldogul másokéival.


A trénerképzésen általában van valamennyi elmélet, amely nagy részben az emberek tanulási képességeivel, stílusával kapcsolatos. A tréningen való tanulás olyan, mintha figyelembe vette volna Churchill mondását, hogy „szeretek tanulni, de nem szeretem, ha (ki)oktatnak.” A tréning sokkal inkább épít az ember természetes tanulási módjaira, mint az iskolai oktatás általában. A trénerképzésen ezt tudatosítják és helyezik át gyakorlatba.


Ennek megfelelően sok gyakorlást tartalmaz a trénerképzés. A gyakorló órákban a „tanulók” párban vagy egyedül felkészülnek, forgatókönyvet írnak, benne a szükséges időkkel és kellékekkel, majd a csoport elé állva felvezetik a megtervezett gyakorlatot, végigvezetik, majd beszélgetést vezetnek a tapasztalásokról. Van, hogy videóra veszik a munkát, és utána a teljes csapattal (vagy kiscsoporttal) együtt visszanézik, és kielemzik.


Külön hangsúlyt kapnak a csoportban kezelhető nehéz helyzetek, illetve tipikus nehezen kezelhető magatartások. Ez oldja a szorongását annak is, aki egyébként volt olyan bátor, hogy belement egy ilyen nem könnyű szakma alapjainak megtanulásába és gyakorlásába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik