Pénzügy

Kérdőív a változás-kezelés mérésére (CAS©)

Az online kitölthető CAS kérdőív a tudatos változás három átfogó szakaszát méri. A szakaszok kilenc egymással is összefüggő tényezőt vagy beavatkozási pontot kapcsolnak össze. Ezeknek az ismerete, megértése és tudatos alkalmazása növeli a stratégiai változás sikeres kezelésének az esélyét.

„C” (Creating change): A változás beindítása, azaz a kívánt pálya megteremtése. Ebben a szakaszban a kérdőív arra kérdez rá, hogy mi lett a sorsa a korábbi változási kezdeményezéseknek, valamint arra, hogy van-e világos és közös iránya a változásnak, illetve hogy van-e sürgetettség érzés, avagy a kitöltők elégedettek-e azzal, ami van.

„A” (Accelerating change): A változás kiterjesztése, a stratégiai változás előrehaladásának és kiépülésének a felgyorsítása. Ebben a szakaszban a kérdőív arra kérdez, hogy van-e a szervezetben képesség, források, prioritások, valamint arra, hogy van-e elkötelezettség, lelkes részvétel, vagy csak ímmel-ámmal zajlik a közreműködés. Végül arra is rákérdez a kérdőív, hogy hasonló értékek mentén dolgoznak-e általában az emberek, mint ami a változást jellemzi, mert ekkor van esélye a tartós eredménynek.

„S” (Sustaining change): A változás fenntartása, azaz a stratégiai változás tartóssá tétele, intézményesítése és folyamatos táplálása. Ebben a részben arra kérdez a kérdőív, hogy mennyire összehangoltak a rendszerek, hiszen ha valamelyik alrendszer kilóg, akkor az gyengíti a változás hatékonyságát. A magatartások összehangoltsága egy másik fontos tényező, különösen az nem mindegy, hogy a vezetők a magatartásukkal támogatják-e a változás értékeit vagy inkább ellene hatnak. A harmadik fő tényező a megfelelő mérőszámok alkalmazása, nyomon követése és a tanulás a tapasztalatokból. Erre is rákérdez a kérdőív.


Pontos és éles felvétel


A kérdőívet vezetői és beosztotti csoportok egyaránt kitölthetik. Ha különböző csoportok töltik ki, akkor a csoporteredmények összehasonlíthatóak. Ez jó képet adhat arról, hova juthat kevesebb információ, hol látják a helyzetet sötétebben vagy optimistábban. Ha választani kell, azokkal a kollégákkal érdemes kitöltetni, kiknek a véleménye, hozzáállása hatással van a változás sikerességére.

A CAS egy meghatározott változás előrehaladását méri a szervezetben. Ezáltal pontos és éles felvételt állít elő átfogó és elnagyolt benyomások helyett. A CAS gondolati-szerkezeti vázat ad a változás-változtatás üzleti folyamatához. Útmutatóként szolgál a változáshoz, létrehozza a szükséges szókincset a vezetők számára, hogy hozzáértően és kreatívan tudjanak a változási témákról beszélni, és problémákat tudjanak megoldani. Tájékoztat azokról a vezetési tényezőkről, amelyekre a leginkább szükség van sikeres és tartós eredményeket hozó változáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik