Pénzügy

Egy nap a felsőoktatás reformjáról

A Felsőoktatási Reform Túra 2007 névre keresztelt programsorozat célja, hogy megismertesse a fiatalokat a megújuló felsőoktatás legfontosabb változásaival. Az úgynevezett Diplomázó Teázó köré szervezett programok egyszerre szolgálják a szórakozást, valamint a reformmal kapcsolatos ismeretek átadását. A road show egyes állomásain az egyetemek rektorai, a HÖK elnökök, oktatáspolitikusok, valamint a minisztérium szakértői vitáznak a felsőoktatás átalakításáról.

A Felsőoktatási Reform Túra állomásai


Miskolci Egyetem, központi aula – október 3., 13-17 óra között
Szegedi Egyetem, Hallgatói Információs Központ – október 17., 14-18 óra között
Debreceni Egyetem, központi aula – október 24., 14-18 óra között
Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK aula – november 14., 14-18 óra között

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) öt magyarországi egyetemen szervezi meg a felsőoktatási reformmal kapcsolatos, tájékoztató road show-ját szeptember 26. és november 14. között. A túra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdődött, a következő állomás a Miskolci Egyetem.


Miért van erre szükség?


A felsőoktatás reformja évek óta tart. Az utóbbi időben nőtt a felsőoktatásban részt vevő hallgatók száma, áttértünk a Nyugat-Európában ismert bolognai rendszerre. A képzés nyitottá és átjárhatóvá vált, és nemzetközi összehasonlításra alkalmas kreditpontok képezik az értékelés alapját. A reformnak tehát már most számos, kézzel fogható eredménye van, ám ezek többségéről a fiatalok igen keveset tudnak. Ezért döntött úgy az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hogy ebben a félévben egy rendezvénysorozatot indít útjára, melynek során öt magyarországi egyetemre látogat el azzal a céllal, hogy a reform eddigi eredményeiről, valamint az ebben az évben és a jövőben érvénybe lépő változásokról tájékoztassa a hallgatókat. A Felsőoktatási Redorm Túra a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete bevonásával valósul meg egy budapesti és négy vidéki egyetemen.


Mivel az OKM-nek fontos a diákok véleménye – és hogy a különböző álláspontokat közelítse egymáshoz – a fiataloknak, az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz a véleményüket, építő szándékú kritikáikat megosztani a szakemberekkel. A reformmal kapcsolatos legfontosabb ismereteket a szervezők egy erre a célra gyártott tájékoztató kiadványban, a Diploma Magazinban foglalták össze, és adják át a résztvevőknek.


Viták és diplomamérlegelés


Minden helyszínen felépül az a Diplomázó Teázó, amely gyakorlatilag egy mai modern teaház kitelepítését jelenti, és amely segítségével a hétköznapi egyetemi légkörbe molinók, plakátok, táblák, újságok segítségével beköltözik az OKM. A programok egy-egy gondolatébresztő pódiumvitával indulnak, ahol helyet és szót kapnak a reform szimpatizánsai és a szkeptikusok egyaránt. A Mérlegen a reform elnevezésű vita során többek között olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy milyen jelenleg a felsőoktatás színvonala, milyen eredményeket várnak a reformtól, hová kerül a hallgatói hozzájárulásból befolyt összeg.


Az egyes állomásokon Diplomamérleg néven egy neves fejvadász cég által karriertanácsadás is lesz majd, valamint a Diákhitel Központ tanácsadója is végigkíséri a road showt. A tájékoztatás mellett a napi eseményeket számos játék és szórakoztató kikapcsolódás övezi, mint a Mennyi fabatkát érsz? című logikai játék, a ReformFutam névre keresztelt vetélkedő, a felsőoktatással kapcsolatos ReformTotó, valamint a nap végén egy egyetemi zenekar koncertje. Az egyes állomásokon a vitában és a játékokban résztvevők között izgalmas nyereményeket sorsolnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik