Pénzügy

Belső tanácsadók és trénerek képzése

Ma már általánosan elfogadott a vállalatvezetés tudományában, hogy az emberi erőforrást, a „kollégákat” folyamatosan fejleszteni, képezni kell. Ennek költségkímélőbb megoldása lehet belső tréner, tanácsadó foglalkoztatása.

Ha eljutottunk arra a felismerésre, hogy munkatársaink és a vezetők fejlesztése nem egy egyszeri aktus, és utánanézünk, hogy mi és mennyiért kapható a tréningpiacon, akkor a következő mozdulat az, hogy a fejünkhöz kapunk a költségeket átszámolva. Ha már kapunk levegőt, és úgy gondoljuk, hogy fejleszteni továbbra is folyamatosan akarunk, de nem akarunk sok pénzt kifizetni tanácsadókra és trénerekre, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy kiképeztessük a megfelelő munkatársainkat arra, hogy belső tanácsadók és/vagy trénerek legyenek.


Ki ő, és mire jó?


A belső tréner vagy tanácsadó olyan személy, aki munkaidejének egy részét vagy egészét mások fejlesztésével tölti, anélkül, hogy azok hivatali vezetője lenne. Az előnye a belső trénerek és tanácsadók alkalmazásának az, hogy sokkal alacsonyabb a költségük, mint ha külsőt alkalmazunk, és olyan a helyismeretük, amilyennel külső nemigen rendelkezhet.


A hátránya szinte ugyanez, mondhatni túl jó a helyismerete, és ez reménytelenné is teheti a változásokat illetően, márpedig olyat fejleszteni, akinek, vagy aminek a fejlődőképességében nem hiszünk, az olyan, mint láb nélkül megmászni a Mount Everestet. Nem lehetetlen ugyan, de…


Az ő eredményességük további korlátja lehet a bizalomhiány. Előfordulhat, hogy könnyebben megnyílik valaki egy külső tanácsadónak, mint valakinek, aki holnap is itt lesz. A legjobb az, ha kiképezünk belső tanácsadókat és trénereket, és ők végzik a gyakrabban előforduló fejlesztéseket, a speciálisabb vagy kényesebb munkákat (pl. a felső vezetők képzése vagy coacholása) pedig külső tanácsadókkal végeztetjük el.


A belső trénerek és tanácsadók vagy meghirdetett nyílt tréningen képeztetnek ki, vagy ha cégünkben legalább tíz embert akarunk kiképezni, akkor meghívott tréner velünk egyeztetve dolgozza ki és valósítja meg a fejlesztést. Az előbbi előnye az, hogy a mi emberünk más cégből való résztvevőkkel tud tapasztalatot cserélni, és ezért hatékonyabb a tanulása. A helyi képzésnek pedig az az előnye, hogy a tréner testre szabja, a mi sajátos helyzetünkhöz illeszti a képzést.



Belső tanácsadók és trénerek képzése 1


Mi a folyamat?


Legjobb, ha AC-vel választatjuk ki azokat az embereket, akiknek a képzésébe fektetünk. Állítólag az izraeli hadseregben mondják, hogy ők mindenkit ki tudnak képezni vadászrepülésre, de költségtakarékossági okokból csak a legalkalmasabbakkal teszik ezt. Ennél jobbat nem tudunk mi se javasolni. Mindenki megtanítható valamilyen szinten arra, hogy készségfejlesztő gyakorlatokat csináltasson másokkal és feldolgoztassa velük a tapasztalatokat, de érdemes azokat kiképeztetni, akiknek eleve jó – erre irányuló – képességeik vannak.


Olyanok lehetnek alkalmasak viszonylag kevés tanulással, akik már most tudnak úgy befolyásolni másokat, hogy nem telepednek rájuk, akik tudnak kezelni érzelmileg telített helyzeteket. Kellő határozottsággal, de nem erőszakosan lépnek fel. Csupa olyan készség szükséges, amelyek az emberek kezeléséhez kapcsolódnak. És kevésbé fontosak, könnyebben megtanulhatók azok az ismeretek, amelyek a termeléshez, szolgáltatáshoz kötődnek.


A sikeres és hatékony tréner- és tanácsadóképzés egy tréningsorozat keretében zajlik. A felkészítés igényességétől függően összesen hat-tizenhat napban, három-három napos blokkokban, és a blokkok között feladatokkal. A „házi feladat” azt a célt szolgálja, hogy gyakoroljanak, és a tréner segítségével feldolgozzák a tapasztaltakat. Sokkal jobban beépül a tanult ismeret, és a tréner is jobban az igényekhez tudja igazítani a programját.


Trénerképzés


Érdemes kiképezni belső embereket orientációs képzés, ügyfélkezelés fejlesztése, csapatépítés és ezekhez hasonlók kivitelezésére, esetleg kifejlesztésére.


Tanácsadó képzés


A közepes és nagyobb cégeknél egyre inkább igényelnek olyan munkatársakat, akik szervezet-, vezetés- vagy működésfejlesztést terveznek és visznek végbe.


Coach-képzés


Főleg HR-eseket, nemegyszer középvezetőket kívánnak coach-csá kiképezni, azaz olyan személlyé, aki személyes vezetésfejlesztést tud végezni.


Facilitátor képzés


A facilitátor egy csoport közös gondolkodási és döntési folyamatát vezeti, könnyíti meg, segíti eredményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik